IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата – сигурната инвестиция в Германия

Населението на страната расте от 2012 година насам, а строителството все още не може да навакса това увеличение

15:09 | 21.03.17 г. 2
<p>
	Снимка:<em> Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Покупката на жилище се разглежда като убежище за парите на много инвеститори в Германия, коментират анализаторите на Sovills пред The Move Channel. Пазарът е атрактивен във връзка с растящото население на страната и натиска, който оказва върху пазара на недвижими имоти.

По данни на компанията инвестиционните сделки през миналата година на пазара за недвижими имоти в Германия са на стойност от 12,1 млрд. евро. Те обаче намаляват с 54% заради малкия брой възможности за инвестиции.

Това не е изненада - по данни на Федералната статистическа служба в момента в Германия живеят 82,8 млн. души. Това е исторически максимум, а с ръста на нетната миграция (750 хил. мигранти са пристигнали в страната през миналата година) нуждата от жилища расте.

Населението на Германия започна да се увеличава още от 2012 година насам. Това вече води до ускоряване на темповете на строителството. През 2016 година новоизградените жилища в страната са 250 хил., което е с 35% повече спрямо 2011 година. Разрешителните за строеж също се увеличават с 37 на сто за същия период.

Въпреки това увеличение обаче темповете не са удовлетворителни, смятат анализаторите. За последните шест години домакинствата се увеличават с 1,5 млн., което е с 0,4% повече спрямо новоизградените жилища в същия период.

Делът на свободните жилищни площи в градове като Мюнхен или Франкфурт е едва 0,5%, сочат още данните на Savills. В столицата Берлин пък новите жилища не достигат – през миналата година в експлоатация са въведени едва 28 хил. единици, при ръст на домакинствата от 132 хил. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 6
redcretin
преди 7 години
Сери навътре ве, бедняк :) Вярно е че не мож си купи и една немска тухла, щото са с пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още