IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутати искат спазване на човешките права в текстилната индустрия

Почти две трети от дрехите и продуктите на текстилната индустрия в ЕС са внос от държави в Азия, където спазването на правата на работното място не е приоритет

19:20 | 21.03.17 г. 1
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) трябва да предложи правила всички участници по веригата на доставка и производство в текстилната индустрия спазват човешките и трудовите права на своите работници. Това призовават в резолюция от комисията по развитие към Европейския парламент (ЕП).

Депутатите коментират, че изработването и доброволното спазване на етични кодекси трябва да бъде приветствано, но европейските граждани очакват по-сериозен отговор, пише още пресцентърът на ЕП.

„ЕС се нуждае от нови правила, които да гарантират, че към хората, които работят много, за да произвеждат нашите дрехи, се отнасят с уважение и се пази тяхното достойнство навсякъде по света“, коментира докладчикът по темата Лола Санчес Калдентей. 

От ЕП отбелязват, че в текстилната индустрия, където заетите са основно млади жени и деца, се работи при тежки условия, ниско заплащане и несигурност на работното място. Тези практики, които могат да бъдат определени като дъмпингови, всъщност поставят под риск европейската индустрия, записано е още в резолюцията на комисията.

Евродепутатите призовават да се обърне внимание особено на държавите, от които основно се внасят дрехи и продукти на текстилната промишленост. Преференциалният достъп до европейските пазари, които имат тези държави, трябва да бъде свързан със спазването на задълженията.

По данни на Световната търговска организация (СТО) 70% от текстилните продукти и дрехи се внасят от страни от Азия – Китай, Бангладеш, Индия, Камбоджа и т.н. Те произвеждат от името на световни брандове, които търсят ниски цени и по-голямо производство. Често те правят промени в заявките в последния момент и не приемат промяна в условията на доставката, което е на гърба на работещите във фабриките, казват още от ЕП.

Етикетите на продуктите могат да бъдат използвани, за да бъде насочено вниманието на обществото към тези проблеми, посочват още европейските депутати.

Резолюцията на комисията ще бъде разгледана в пленарната зала на Европейския парламент по време на сесията през април. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
Хихи... Ми да върнат заводите у Европа бре - и хем ше си отглеждаме уважавани работници с повече права от чорбаджиите, хем ше си опрайме и инфлацията с дънки по 300 кинта и маратонки по 500... хихи... Евродепутатът е уникален лемур - явно проблемите в Европа ги реши и хукна из Азия да оправя трудовото законодателство...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още