IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на швейцарски часовници е спаднал с 10 на сто през февруари

Доставките за Хонконг и САЩ намаляват, а за Китай растат

11:15 | 22.03.17 г.
<p>
	Изложението през 2016 г. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Изложението през 2016 г. Снимка: Архив Ройтерс

Износът на швейцарски часовници е спаднал с 10 на сто през февруари, обяви снощи Швейцарската часовникарска федерация в навечерието на откриването на най-голямото в света изложение за часовници и бижута, предаде АФП.

Производителите на часовници се събират днес на огромното традиционно изложение, за да представят новите си продукти пред журналистите, преди да отворят вратите и за широката публика в четвъртък, 23 март.

За професионалистите изложението фокусира най-новото в сектора на луксозните часовници и бижута. Тази година обаче изложението се провежда в условия на нестабилност, а инвеститорите от месеци внимателно следят за сигнали за стабилизация, та дори и съживяване след последните две трудни години. 

Според анализатор от Citigroup цифрите за февруари са нещо като връщане към реалността.

Статистическите данни на швейцарската часовникарска федерация сочат, че няма скрито подобрение въпреки оптимистичния тон на ръководителите на големите часовникарски марки.

През февруари износът на швейцарски часовници е намалял с 12,1 на сто за Хонконг, който е основен пазар, и с 26,2 на сто за САЩ, а те пък са вторият им пазар.

Доставки за Китай обаче са продължили да се увеличават (+6,7 на сто), но са се свили на всички големи европейски пазари с изключение на Великобритания (+1,9 на сто). В Япония спадът е много голям - 17,3 на сто, информира БТА.

Швейцарските часовникари имаха силно впечатляващ растеж, който отчасти се дължеше на апетита на китайските потребители към луксозните продукти. Само че машината забуксува след 2013 година, когато Пекин въведе мерки за борба срещу корупцията, забранявайки екстравагантни подаръци.

Миналата година износът на швейцарски часовници е намалял с 9,9 на сто след спада с 3,3 на сто през 2015 година, припомня АФП.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още