IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нивото на въглеродните емисии изглежда овладяно при ръст на икономиката

Три поредни години емисиите остават на едно и също ниво, според Международната агенция по енергетика

08:59 | 26.03.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки ръста на световната икономика, емисиите въглероден диоксид като резултат от енергийното потребление на глобално ниво остават непроменени за трета поредна година през 2016-та. Това отбелязва в свой доклад Международната агенция по енергетика (International Energy Agency/IEA). Според авторите на анализа това е знак за прекъсване на връзката между растеж и ръст на емисиите.

Случващото се според IEA се дължи на нарастващия дял на възобновяемата енергия, преминаването от въглища към природен газ, подобряването на енергийната ефективност и структурни промени в световната икономика. 

Глобалните емисии от енергийния сектор остават 32,1 гигатона през 2016 г., колкото и през предходните две години, въпреки ръста на световната икономика от 3,1%, изчислява Агенцията.

Емисиите въглеродн двуокис намаляват в САЩ и Китай - най-големите енергийни консуматори и производители на емисии, като остават стабилни в Европа и така се компенсират ръстовете в останалата част от света.

Най-големият спад идва от САЩ, където емисиите въглероден двуокис намаляват с 3% или 160 млн. т, докато икономиката е нараснала с 1,6%.

Спадът е резултат от нарастващите доставки на шистов газ и източниците на енергия, които изместват въглищата.
Емисиите в САЩ през изминалата година са били на най-ниското си ниво от  1992 г., докато междувременно икономиката е нараснала с 80%.

Случващото се е повод за оптимизъм, но е рано да се каже, че глобалните емисии със сигурност са достигнали максимума, смята д-р Фатих Бирол, изпълнителен директор на IEA.

Това според него е знак, че пазарната динамика и технологичните подобрения имат значение. Това по думите му важи особено за САЩ, където богатите залежи на шистов газ са осигурили евтин източник на енергия.

Освен нарастващото значение на ВЕИ източниците Международната агенция по енергетика отбелязва и увеличения капацитет на ядрените мощности, като това е най-големият ръст от 1993 г. благодарение на нови реактори в  Китай, Съединените щати, Южна Корея, Индия, Русия и Пакистан.

Източник: IEA

Търсенето на въглища намалява в цял свят, но това е особено валидно за САЩ, където спадът е от 11% през 2016 г. За първи път през 2016 г. в САЩ електроенергията, генерирана от природен газ, е била повече спрямо произведената от въглища.

В Китай емисиите намаляват с 1%  през миналата година, докато търсенето на вглища намалява на фона на ръст на икономиката от 6,7%.

Изследователите обясняват случващото се с нарастващ дял на възобновяемата и ядрената енергия, както и природния газ, но също и преминаването от въглища към синьо гориво в индустрията и строителството на фона на правителствената политика за борба със замърсяването на въздуха. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
KPetkov
преди 6 години
Ето го бъдещето на ядрената енергетика. Направо ще отвее перките и ще хвърли гъсти облаци върху иначе безоблачното бъдеще на фотоволтаиците :)По-малък начален капитал, по-голяма гъвкавост в избора на местоположение, по-голяма ефективност, по-голяма сигурност, по-голяма продаваемост и не на последно място почти нулеви въглеродни емисии :)https://***.energy.gov/ne/nuclear-reactor-technologies/small-modular-nuclear-reactors
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Ядрената е умряла точно колкото е умряла и слънчевата.Много простееш с подобни твърдения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още