IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Животновъди и тютюнопроизводители протестираха заради субсидии

Фермерите искат ново преразпределение на средствата

18:33 | 22.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протест на тютюнопроизводители в София<em>. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Протест на тютюнопроизводители в София. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Фермери протестираха пред земеделското министерство в столицата и в страната заради проблеми със субсидиите.

Събралите се в София животновъди настояваха незабавно да бъдат изплатени всички средства, които са забавени по мерките за агроекология биоземеделие от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), информира БТА.

Агроминистерството обяви, че бюджетът по тези мерки вече е изчерпан. Това станало заради субсидии за агроекология, изплащани за изхранване на дивите гъски. А за биоземеделие имало недостиг на близо 50 млн. евро. Затова няма да се приемат нови заявления. 

Според животновъдите има средствата за сектора и те трябва да бъдат пренасочени по предназначение. От бранша настояват министърът на земеделието и храните от служебния кабинет Христо Бозуков да отмени заповедта, с която спира кандидатстването по двете мерки.

Сдружение "Обединени български животновъди" с председател Бойко Синапов, организатор на днешния протест, изпрати декларация, в която заявяват, че пускането на въпросната заповед ден преди старта на кампанията за директни плащания през 2017 година е "възмутително" и те не са съгласни с нея.

Междувременно животновъди протестираха в Сандански и за кратко блокираха главен път Е-79, тютюнопроизводители от Гоцеделчевско, подкрепени и от фермери в района, излязоха на протест на международния път за граничен пункт "Илинден-Екзохи“, в района на село Садово.

Министър Бозуков е предложил да приеме за разговор работна група от петима представители на протестиращите, съобщи БТА. Те обаче категорично са отказали и са настояли министърът да излезе на среща с тях пред сградата.

От МЗХ освен това са припомнили, че до момента на животновъдите са изплатени 200 млн. лева за периода от октомври 2016 г. до момента. До Великден ще им бъдат отпуснати още 19 млн. лева. 

Тютюнопроизводители  пък протестираха заради решението, с което се разпределят субсидиите за сектора. Част от фермерите опитаха безуспешно да блокират пътя за Гърция край Свиленград, но не успяха заради полицейски кордон, предаде БНР.

Протест имаше и на тютюнопроизводители от Гоцеделчевско, които излязоха на международния път за граничен пункт "Илинден-Екзохи“, в района на село Садово. Тъй като са били предупредени от полицията, те спряха за кратко движението, пресичайки шосето на пешеходни пътеки.

Недоволните фермери заявиха пред националното радио, че гръцка фирма не се е разплатила с тях за изкупените количества и дължи на хората в района 1,3 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още