IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Павлов: Имаме най-добрата цена на газа в региона

За два месеца "Булгаргаз" си събра 40 млн. лева от топлофикациите, каза енергийният министър

18:57 | 22.03.17 г. 3
Н. Павлов: Имаме най-добрата цена на газа в региона

България има най-добрата цена на природния газ в целия регион, смята енергийният министър в служебния кабинет Николай Павлов. Пред bTV той поясни, че искането на "Булгаргаз" за увеличаване на цената с над 29% е мотивирано от по-високата цена на петрола в последните 9 месеца.

Дори и регулаторът да одобри това поскъпване, цената на газа ще бъде по-ниска спрямо второто тримесечие на 2016 година, посочи още Павлов, който преди да стане част от служебното правителство беше ръководител на "Булгаргаз".

Цената на газа за второто тримесечие на тази година ще бъде дискутирана в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) през следващата седмица.

В енергийното министерство пък анализират и предложенията, отправени от "Газпром" във връзка с делото за злоупотреба с господстващо положение, водено от Европейската комисия. В предложението си руският гигант обещава по-конкурентни цени на газа за Централна и Източна Европа. 

За последните два месеца "Булгаргаз" е събрала около 40 млн. лева просрочени задължения от топлофикационните дружества, отчете още енергийният министър. Предприет е и нов пазарен метод за закупуване на емисии от ТЕЦ "Марица Изток" 2, който ще спести 55 млн. лева, поясни той.

15 млн. лева пък ще бъдат спестени от оптимизиране на паричните потоци на дружествата и преструктуриране на междуфирмената задлъжнялост в рамките на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Като цяло предприетите действия за стабилизиране на държавната енергетика са донесли 130 млн. лева за дружествата, изчисли Павлов, цитиран от пресцентъра на министерството.

По отношение на оборудването за АЕЦ "Белене" министърът съобщи, че част от него вече е на пристанището в дунавския град. До края на август цялото оборудване ще бъде в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
А след увеличението дали ще бъде най-добрата в региона или вече най-скъпата?И нали Газпром обеща на ЕК да не повишава цените за Източна Европа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
Кайзер Созе
преди 7 години
Чета и не мога да повярвам какви милиони се спестяват от нищо и какви пари са харчени за същото. Тези директори ,ако бяха в частна фирма щяха да ги изгонят като мръсни кучета още на първия месец като не могат да преценят къде изтичат парите или се правят ,че не знаят. И да : цената на газа е най-добра само ,че за тях - не за потребителя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Абе тоя милионите за нищо ги нема. Предприет е и нов пазарен метод за закупуване на емисии от ТЕЦ "Марица Изток" 2, който ще спести 55 млн. лева, поясни той.15 млн. лева пък ще бъдат спестени от оптимизиране на паричните потоци на дружествата и преструктуриране на междуфирмената задлъжнялост в рамките на Българския енергиен холдинг (БЕХ).Това на друг език означава, че до момента са давани едни 70 милиона лева не е ясно на кого и за какво, щом само с преструктуриране и нов подход са спестени. Възниква въпроса #КОЙ!И отговора възниква ама.. не не е Де(бе)лян
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още