IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София Тех Парк приюти лаборатория на Microsoft

В първия Innovation Center на Microsoft в страната ни са вложени 350 хил. лева

08:44 | 23.03.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor Media Group</em></p>

Снимка: Investor Media Group

Когато преди около пет години в рамките на официално посещение в САЩ президентът Росен Плевнелиев се среща в Бостън с Бил Гейтс, милиардерът и филантроп обещава да помогне на България в няколко направления, едно от които е модернизиране на училища и библиотеки. „Тогава наистина не вярвах, че това може да се случи наистина“, признава сега Плевнелиев.

Но, за щастие, времето и основателят на Microsoft опровергават песимизма на тогавашния държавен глава и днес, пет години по-късно, в София Тех Парк бе открит и първият Innovation Center на Microsoft в страната ни – друго доказателство за „приятелството на този велик хуманист с родината ни“ (по думите на Плевнелиев).

Центърът се простира на площ от 400 квадратни метра, а общата инвестиция възлиза на 350 хил. лева. В него студенти и български стартъп компании ще имат достъп до водещите технологии на американския концерн (като HoloLens за тестване и разработване на приложения), Surface Book и Surface tablet и др. 

„Живеем във високотехнологичен свят и дигиталната трансформация е изключително важна за успеха на организациите. С изграждането на Microsoft Innovation Center даваме достъп на младите и предприемчиви българи до съвременни технологии и решения на Microsoft, за да развиват и реализират успешно иновативни проекти. Страната ни вече е доказала потенциала си в това направление и се радваме, че екипът на Microsoft има принос за някои от най-успешните български стартъпи на международна сцена“, заяви по време на откриването Калин Динчев, изпълнителен директор на Microsoft за България, Македония и Косово.

Microsoft Innovation Center обединяват местни правителствени и неправителствени организации, университети, браншови организации, доставчици на софтуер и хардуер, които работят в партньорство с американския концерн за подпомагането на млади предприемачи и местните индустрии. Високотехнологичните съоръжения са със свободен достъп за студенти, разработчици, професионалисти в IT сферата, предприемачи, стартъп компании и представители на академичната общност.

В глобален план Microsoft е създал вече над 100 подобни центъра, като в Европа такива има в Хърватия, Полша, Германия, Чехия, Босна и др. А сега вече – и в София.

„За да имаме място, където да се събираме и да говорим – реално, а не виртуално. Microsoft ни дава такова място, за да строим България на талантите, на IT индустрията; България, която има и самочувствие“, каза още Плевнелиев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
не, това е оправдаване на Тек Плевнята
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 0
V.At.
преди 7 години
Извинете ама инвестиция от 350 000 за 5 години е повече от смешна! От Великия приятел на България. Че аз в моята дребосъчева фирма от 10 човека съм инвестирал в компютри, софтуер, лицензи, сертификати, обучение и т.н. за този период средно по 30 000 на година. Че тази инвестиция е по-малка от годишната заплата на програмист в Щатите.Това ли е повод за гордеене?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
zelka007
преди 7 години
извинявам се на ***, че е препратка към коментар в конкурентен сайт и се надявам да не го изстрият, та който го интересува да чете :)http://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/mnenia/2017/03/10/2932707_ivailo_penchev_kum_sofiia_teh_park_provalihte_se_ama/?ref=miniurl&#comment-43
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 3
zelka007
преди 7 години
ахааа.. ха ха ха .... на фона на сумите които държавата плаща за лицензи, що да не спретнат една конферентна зала за "зетьове" и "снахи" на големите босове да си цъкат 3D ... :))) има една мноооого готина статия още преди години на един от големите техничари в БГ и мнението му за иновативния център ... даже не ми се пише по темата, такива цинизми ми се трупат на езика, че...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още