IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърсев: Новината за изтичане на 20 млрд. долара от Русия е манипулация

Паричният поток се изплъзва от банковия сектор и отива в сиви механизми, твърди финансистът

09:26 | 24.03.17 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Информацията, че в периоза 2010-2014 г. от Русия са изнесени поне 20 млрд. долара в около 70 хил. банкови сделки (както написа в. Guardian), е класически пример за подвеждаща новина. Това каза финансистът доц. Eмил Хърсев в ефира на на Bloomberg TV Bulgaria.

"Дори да има изнасяне или релокиране на капитал, а вероятно има такива компании, които са решили да изнесат разполагаеми средства извън своята държава, това не е изпиране на пари. За да се пере, първо трябва да има нещо мръсно. Самият факт, че капиталът е собственост на руска компания и тя е решила да го премести, не го прави мръсен. Не само, че никъде няма данни за престъпление, но на първо място няма никакво доказателство, че изобщо става дума за някакво изпиране на пари, произтичащи от престъпни сделки", обясни финансистът.

Припомняме, че преди дни британският вестник  Guardian публикува материал, в който описва как пари в брой, които са изтекли от Русия с помощта на различни схеми за пране на пари, са преминали през най-големите банки в света. През британските кредитни институции, сред които е и HSBC Holdings Plc, са преминали 740 млн. долара, посочва изданието, като се позовава на финансови документи, с които разполага.

Документите съдържат подробности за около 70 хил. банкови сделки, като в 1 920 са въвлечени компании от Великобритания, а в 373 – американски компании. 

Според информацията на вестника минимум 20 млрд. долара са били изнесени от Русия в периода 2010 – 2014 г. и голяма част от тези пари са акостирали в чужди банки. Потоците са свързани с т.нар. „световна пералня“, която е била обект на разследване в друг доклад за организираната престъпност и корупцията от 2014 г.

Според Хърсев обаче статията е спекулативна и е продължение на ехото от други такива „подвеждащи“ новини.

„На ден в световната банкова система се превеждат по 3 трилиона долара, като равностойност. Всеки журналист може да си избере едни 20 или 50 млрд. долара, да си набележи някакви критерии и да си прави каквито си иска изводи. Подобна информация не казва нищо, а сумата, с която се спекулира, също е несъществена“, заяви финансистът.

Относно обвиненията, че е направен така наречения Дю дилиджънс (Due diligence), също са неоснователни, смята Хърсев. Уточняваме, че Дю дилиджънс е средство за идентифициране, намаляване или отхвърляне на риска, свързан с определена трансакция, свързана с придобиване или сливане.

По думите на Хърсев никога досега не се е изисквало да се прави  Дю дилиджънс на краен клиент. „Това означава да се глоби целия световен бизнес и да се забавят неимоверно много плащанията по банков път“, обясни той.

Благодарение на вменяването на полицейски функции на банковата система паричните потоци „се изплъзват“ от банковата система, като пясък между пръстите и отиват в сиви и дори в черни механизми за прехвърляне на пари, които в днешно време далеч не липсват, каза още гостът. Съществуват и множество алтернативни инструменти, подчерта Хърсев, като даде за пример криптовалутите.

На въпроса къде ще се измести финансовата столица на Европа след Brexit, Хърсев каза, че е много по-вероятно Берлин, като една стара финансова столица да се превърне в икономически център, отколкото Франкфурт или Париж. "Факт е, че Берлин се оформя, като един икономически център на Европа и това се усеща с всеки изминал ден", допълни той.  

Дори от 29 март британският премиер Тереза Мей да стартира процедурата по излизането на Великобритания от Европейския съюз, има минимум 2 години докато това се случи реално, категоричен бе гостът.

Вижте още във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

10
rate up comment 7 rate down comment 3
dakl
преди 7 години
Както казва един от законите на диалектиката: количествените натрупвания водят до качествени изменения. В опита да се демонизира Русия западните медии по същество и правят непрекъснато реклама и то напълно в ущърб на собствените им интереси. Ерго, във всичко е необходимо да се спазва мярата/Хегел/ , даже и в лъжите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 5
khao
преди 7 години
ти си глyпaка, всички го знаем ... само незнаем кога ще спреш с мантрите :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 7 години
Кой е *** се вижда по дебилистичните мантри, които припяваш тук - ще се отказваме от нефта и от газа, ще затваряме офшорните зони, ще градим единна държава в Европа... То може и да искаш слънцето да изгрява от запад и да пишеш пламенни постове как неизбежно и това ще стане и какви ползи ще има, но едва ли тук е мястото. Ако тук беше литературен форум и ти пишеше вдъхновени есета в стил "Люлякът ми замириса", аз щях да съм глупакът, но нашият случай не е такъв... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 4
lyusien
преди 7 години
До 5 *** Нали точно това съм написал За да се затворят пералните на пари трябва да се закрият офшорните зони Написано е на разбираем език Какво точно не разбираш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 2
Qino
преди 7 години
Британски кредитни институции перат пари - това новина ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 2
Qino
преди 7 години
Британски кредитни институции перат пари - това новина ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 7 години
"Не мога да си представя как ще си купиш собственост в С А Щ с незаконни пари Там всяка сума над 10 хил долара се проверява стриктно за произход Така и е в Е С Австралия..."Хааахаха... Аз като ти казвам, че ти не живееш в реалността, ти не верваш! Именно офшорните зони са създадени за да можеш да си купиш с мръсни пари чисти нещица навсякъде! В САЩ годишно се продават наркотици за над $110 млрд! Да не мислиш, че с тези пари не се купува имущество там? И незаконният бизнес не е само дрога - бая повече правят "белите якички"! Над 1 трлн. годишно са оборотите на незаконни дейности само в САЩ, които се превъртат през икономиката! Знаеш ли кога точно ше закрият офшорките? Ако руснаците беха главните играчи там, отдавна да са в миналото... хихихи...Загрижили се за $20 руски милиарда, дет даже не е ясно дали са прани, или и те са при руските хакери, дет направиха Тръмп президент на Най-Великата... хихи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Блестяща защита обаче трябва да се има предвид, че излиза от устата на човек известен с псевдонима "банкера на мафията по време на прехода".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 7
khao
преди 7 години
щом Хърсев се хвърли на амбразурата ... вече ми стана ясно къде е истината :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 10
Internet
преди 7 години
Поредната "новина" , изобретена от ЦРУ пласиран на пазара от услужливата британска преса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още