IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионните фондове издържаха стрес тестовете – какво следва?

Фондовете в България са добре управлявани и финансово стабилни

16:24 | 24.03.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

В началото на февруари бяха обявени резултатите от прегледа на активите на пенсионните фондове в България. Темата анализира проф. д-р Йордан Христосков, преподавател в Пловдивския университет „П. Хилендарски“, като припомня, че прегледът се осъществи от авторитетни независими външни експерти под наблюдението на Управляващ комитет, включващ представители на Комисията за финансов надзор (КФН) - член на Управляващия комитет, Министерство на финансите - наблюдател, Българска народна банка - наблюдател, Европейската комисия (ЕК) - наблюдател и Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA).

Стрес тестове на пенсионни фондове се провеждат за първи път в Европейския съюз и такава „чест“ бе оказана на България. Специално за целта бе изработена методология, която, разбира се, не е безплатна. После пенсионните дружества платиха немалко пари на одиторите за конкретната проверка, пише Христосков.

Българските пенсионни фондове бяха използвани като "опитни зайчета" и е нормално сега европейските регулатори да приложат същата методология, финансирана от България, за да проверят пенсионните фондове във всички други страни в ЕС. Така ще се постигне сравнимост и ще се даде възможност на клиентите на капиталовите схеми да видят къде се намира страната спрямо постигнатото в другите държави-членки.

Предвидимост на резултатите

Няма изненада от достигнатия извод и констатации в Обобщения доклад на одиторите, че пенсионният пазар и пенсионните фондове в България са стабилни, като активите им са в наличност, съхранени и отразени от банките попечители. Не са констатирани също инвестиции в свързани лица, разбирани в контекста на сегашната дефиниция за свързаност.

Препоръчаната обезценка на инвестиции в недвижими имоти и корпоративните облигации е в размер на около 33 млн. лева, или 0,3% от активите на пенсионните фондове. Тази обезценка е измерима със среднодневното движение на доходността на пазара. Има дни, в които доходността е доста по-висока от този размер. Но това е незначителна корекция, която говори за здрав пазар и за професионално структурирани портфейли.

По отношение на недвижимите имоти прави впечатление, че има обезценка на всички имоти във всички портфейли на всички дружества, които управляват директни инвестиции в недвижимости. Интересен  факт е, че това предписание странно съвпада с едно необяснимо желание за поправка в Кодекса за социално осигуряване, която предвиждаше да се забрани на пенсионните фондове директно да инвестират в недвижими имоти, а това да става чрез дружествата със специална инвестиционна цел. Важно е да се отбележи, че оценката на недвижимите имоти не се извършва от дружествата, а от независими специализирани оценители на недвижими имоти и се отразява от фондовете в портфейлите.

Периодът преди и по време на провеждането на стрес тестовете бе използван от противниците на задължителното допълнително пенсионно осигуряване от капиталов тип за атака срещу целия пазар. Неаргументираните критики и враждебно говорене срещу дейността на дружествата от страна най-вече на представители на бившето правителство на най-високо ниво, както и от страна на синдикатите, постоянно провокираше недоверие и тревога в част от клиентите. Независимо че през 2015 г. специална парламентарна комисия отчете, че в бранша няма проблеми, което сега беше потвърдено и от независимите одитори. Сега тези критики изчезнаха.

Последна актуализация: 15:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Какво следва ли - когато му дойде времето да започнат да изплащат пенсии, а не онзи Дебелия да се появи в някоя медия, да каже една приказка, главпрокурора да се задейства като по команда и за няколко дена да го фалират за да си го присвоят и разделят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
fras
преди 7 години
Не са констатирани също инвестиции в свързани лица, разбирани в контекста на сегашната дефиниция за свързаност.-----------------------------------------------------------------Е, точно във втората част на изречението е проблема.А това е ГОООЛЯМ проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
konsultant_hr
преди 7 години
За да може да се хване подобна свързаност трябва да се пормени закона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
konsultant_hr
преди 7 години
За да може да се хване подобна свързаност трябва да се пормени закона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
DarkStar
преди 7 години
само дето дефинициите за "свързаност между лица" бяха избрани такива, които да обслужват интересите на групировките около едно дружество от Варна. (то е от най-читавите в БГ по документи ! :)Иначе нищо нередно няма...само дето две пенсионни дружества са като оплетени свински черва от свързани фирми ... Хорото се играе, докато не дойде момента с изплащането на пенсиите и после, който гледал - гледал :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още