IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петер Прат: Рано е да се говори за край на стимулите

Популистките изказвания, че нещата са стояли по-добре преди еврото и еврозоната, са измама, твърди главният икономист на ЕЦБ

20:30 | 24.03.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният икономист на ЕЦБ Петер Прает. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Главният икономист на ЕЦБ Петер Прает. Снимка: архив Ройтерс

Разговорите за това да бъде сложен край на силно стимулиращата парична и лихвена политика на ЕЦБ са преждевременни, заяви главният икономист на Централната банка Петер Прат.

Докато рискът от дефлация е отслабнал и картината на икономическия растеж се е подобрила, икономическата перспектива е все още зависима от поддържането в значителна степен на настоящата парична политика. Преждевременно е да се говори за изход от тази политика, посочи Прат в интервю за италианския вестник Il Sole 24 Ore, което е публикувано на уебсайта на ЕЦБ

Според Прат Управителният съвет не е сигнализирал за промяна в досегашната си позиция по отношение на провежданата парична политика, включително и чрез бъдещите насоки, определяни от Централната банка. Нашите бъдещи насоки ни служат добре и водят до финансови условия, които са подходящи. Поради това ние ги повтаряме отново, отбеляза той и допълни, че те не са били обсъждани от Управителния съвет.

Неговите коментари са факт, след като в последно време има предположения, че ЕЦБ ще се отклони от своите бъдещи насоки, в които се посочва, че Банката ще запази лихвите в текущи или по-ниски нива далеч след края на програмата за покупки на облигации, известна като "количествени улеснения".

Петер Прат също така каза, че е притеснен относно популистки изказвания, че нещата са стояли по-добре преди еврото и еврозоната. „Това е измама“, твърди той.

В случая с Италия, той сподели, че носталгичната алтернатива, че всичко ще бъде наред само чрез връщане на страната към лирата, има за цел да заблуждава хората. Цената при смяна на настоящия режим ще бъде огромна и бедните хора ще бъдат тези, които ще страдат най-много, предупреди главният икономист на ЕЦБ.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Дреме му на сайдера на тоя за бедните хора...въпросът е да не се променя статуквото , пък стадото най добре да си е у кошарата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още