IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическите рискове водят до ново поскъпване на златото

Опасенията за неспособността на администрацията на Тръмп да въведе политиките си за растеж подтикнаха инвеститорите да се обърнат към метала

11:13 | 27.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Фючърсите върху златото с доставка през април се покачиха с 0,81 на сто, достигайки цена от 1 258 долара за тройунция към 10:50 часа в понеделник на електронната борса Comex в Ню Йорк, предава Investing. Цената на борсово търгуваната стока е в период на ръстове поради предстоящите през седмицата сложни политически решения.

През миналите седем дни цените на златото отбелязаха най-високо покачване от 28 февруари насам, а ръстът за цялата седмица бе 1,07 на сто.

За инвеститорите доларът и златото са активи убежища. По-силен долар означава по-ниска цена на суровините, деноминирани в долари, което прави американската валута по-атрактивна. По-ниското търсене на златото има негативен ефект върху цената й.

Скорошните колебанията в цената на ценния метал бяха в резултат от последните политически събития в САЩ, които влияеха на валутния курс на долара. Тъй като законът, заменящ реформата за здравеопазване на предишния президент Барак Обама, не срещна достатъчно подкрепа, доларът стана по-стабилен, а златото поевтинява.

Сега обаче инвеститорите са разтревожени, че администрацията на Доналд Тръмп няма да успее да въведе политиките си за по-силен растеж, а тези очаквания понижиха валутния курс на долара, подтиквайки инвеститорите да предпочетат да инвестират в злато.

Инвеститорите гледат на провала на администрацията на Тръмп като на знак, че тя може да срещне допълнителни трудности и при налагането на други свои политики, включващи намаляване на корпоративния данък, регулаторни реформи и разходи за инфраструктура.

Доларовият индекс, който измерва силата на американската валута спрямо кошница от шест важни валути, е почти без промяна в късната търговия на ниво от 99,59. По-рано по време на сесията индексът се понижи до почти четиримесечно дъно на ниво от 99,36. Силният долар обикновено натежава върху цената на златото, като понижава привлекателността на метала като алтернативен актив и прави търгуваните в долари суровини по-скъпи за инвеститорите, търгуващи с чужда валута.

В последния ден от миналата седмица цената на среброто също отбеляза ръст от 2,11 на сто, като стойността му за една тройунция достигна 17,78 долара. В понеделник сутрин цената расте с 1,07% до 17,93 долара за тройунция.

Медта, от своя страна, завърши седмицата с поевтиняване от 1,42 на сто до 2,64 долара за фунт. Понижаването на цената продължава и в понеделник, като към 11 часа то е с 1,41% до 2,59 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още