IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредиторите притискат Гърция да продава ТЕЦ-ове на минимална цена

Приватизацията на държавната PPC е един от спорните моменти между Атина и институциите във втория преглед на спасителната програма

16:55 | 27.03.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Кредиторите на Гърция оказват натиск над страната да продава активи на държавната енергийна компания PPC при много ниска цена, коментира един от членовете на гръцкото правителство – външният министър Панос Скурлетис, пише Ройтерс.

Скрулетис беше министър на енергетиката, а премиерът Алексис Ципрас промени отговорностите му преди няколко месеца. Според наблюдатели основната причина за смяната е нежеланието на Скурлетис да приватизира PPC.

Продажбата на активи – основно въглищни централи, са част от плановете на кредиторите за раздържавяване в енергийния сектор на Гърция. Според планове от 2015 г. държавната компания трябва да продаде 40% от централите си, за да бъде отворен вътрешният пазар.

Атина се противопоставя на тези искания, но натискът на институциите се засилва и това е една от причините страните да не приключват втория преглед по спасителната програма, смята Скурлетис.

Не само бившият енергиен министър, но и други членове на кабинета на СИРИЗA са против продажбата на активите на PPC, допълва Ройтерс.

Гръцката държавна енергийна компания е втората по големина в ЕС по отношение на произведената от въглища електроенергия. Компанията притежава и въглищни мини, както е и собственик на разпределителната мрежа.

Кредиторите на Гърция работят за намаляването на дела на PPC на енергийния пазар в Гърция до под 50% до 2020 година, припомня още Ройтерс. В момента компанията контролира 90% от пазара на дребно и около 60% от пазара на едро на електроенергия в страната.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 6 години
Ами не отговарят на Третия енергиен пакет. Какво толкова странно има, че ги натискат! Нас ни задължиха толкова много неща, които те още не са направили...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още