IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служителите на гръцката PPC готвят стачка срещу продажбата на ТЕЦ-ове

Засега Атина е успяла да спре плановете на кредиторите за продажбата на водните електроцентрали на компанията

10:12 | 28.03.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Синдикатът на служителите в гръцката държавна енергийна компания PPC - GENOP DEN, се готви за стачка, съобщи лидерът на организацията Йоргос Адамидис след среща с енергийния министър на Гърция Георгиос Статакис, предаде Ana Mpa.

Протестът е срещу плановете за продажба на 40% от въглищните централи на компанията. Това е искане на кредиторите на Гърция, а целта е отварянето на енергийния пазар в страната.

В предишните планове на институциите присъстваше и искане за продажба на водните електроцентрали на PPC. Адамидис коментира пред гръцката медия, че това в момента не се обсъжда.

Все още не е ясен и списъкът на въглищните централи, които Атина трябва да обяви за продан. Според синдикалистите решение за раздържавяване в сектора трябва да бъде одобрено от парламента и съгласувано със социалните партньори в Западна Македония, където се намират повечето централи.

Въпреки множеството заявки за "значителен напредък" Гърция и кредиторите все още не са постигнали споразумение по повод втория преглед на спасителната програма.

Преговорите циклят и се търси политическо решение по въпроси за реформата на трудовия пазар, в социалната сфера и енергетиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още