IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето е в дървените конструкции, а не в монолитните сгради, казват проектанти

Българинът трудно приема новите технологии в строителството, коментира Дарина Върбанова

09:58 | 29.03.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бъдещето е на дървените конструкции, а не толкова в монолитното конвенционално строителство, казва Дарина Върбанова, управител на семейна компания с над 300 изградени обекта в страната, а отскоро и в Германия.

Семейната фирма е сред участниците в тазгодишното изложение за архитектура, строителство и обзавеждане Стройко 2000, което тази пролет отваря врати за 48 път в НДК от 29 март до 2 април, информира БТА.

Дарина Върбанова защитава твърдението си с многобройни аргументи. Тя припомня, че още преди векове Възрожденските къщи и сгради у нас са били с дървени конструкции. Така че имаме традиции, но през последния век този тип строителство е забравено и на негово място е навлязло монолитното строителство.

Българинът по принцип е по-консервативен, по-трудно приема новите предизвикателства и технологии, въобще по-резервиран е към новия тип строителство спрямо останалите европейци, казва Дарина Върбанова.

Тя уточнява, че проектира австрийски тип къщи, които могат да са както с по-модерна визия, така и с класическа, рустикална или офис сгради. 

В България най-предпочитани са еднофамилният тип къщи, както и офис сградите. Детски градини от дървени конструкции у нас все още няма, макар на Запад те вече да се строят.

Тя е категорична, че в Европа се набляга много на топлоизолационните характеристики и на изискванията за пасивна сграда, в която консумацията на енергия за отопление е сведена до минимум, а в Западна Европа и при осветлението.

В България сме още далеч от тези традиции, но през последните три години все повече българи предприемат подобен тип строителство, отбелязва Дарина Върбанова.

Тя пояснява, че за изолация се използва продукт от дървесни пресовани частици, който е екологичен и има отлични топлоизолационни характеристики.

Тези сгради са предпочитани и от хора с различен тип алергии по чисто здравословни причини, защото дишат, в тях няма мухъл, влага, топлоизолирани са, коментира специалистът.

И още - за разлика от стоманената конструкция, дървената издържа на много по-високи температури при пожар. Тя се капсулова и обгаря отстрани, което не дава възможност на високата температура да влезе в сърцевината на дървото. За пример архитектът дава Кулите в Ню Йорк, които точно поради това качество на метала не можаха да издържат на удара. Затова в модерното строителство се използва комбинация на метала с други материали, които да подсилват неговата устойчивост на високи температури и пожар.

Според Дарина Върбанова остарялото законодателство у нас по никакъв начин не подпомага строителството на къщи с дървени конструкции. В другите държави това строителство е с данъчни облекчения, което също го прави по-предпочитано, отпускат се и кредити. България все още е далеч от това.

След инвестиции в оборудване компанията въвежда модулност на елементите, подготвени в заводски условия. Така сградите се сглобяват бързо, в рамките на три до пет дни, в зависимост от големината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Koger
преди 3 години
Строителството на нискоенергийна енергийно ефективна или пасивна къща обикновено се изпълнява като сглобяеми конструкции. Сглобяемите нискоенергийни къщи са плод на високотехнологичен дизайн и строителство с повишено внимание към детайла. За повече информация относно строителство на нискоенергийна сглобяема или енергийно ефективна къща:koger.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Веско
преди 7 години
Тез пък!? Дървото е прекрасен материал, ама е на привършване. А популацията нараства точно където се сече най-безогледно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още