IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демонстрационен център за локално пречистване на води заработи във Враца

Малки системи могат да решат проблема с отпадните води на отделни къщи, хотели или общини

12:34 | 29.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Във Враца заработи първият в Югоизточна Европа българо-германски демонстрационен център за локално пречистване на отпадни води. С помощта на водещи германски фирми се представят технологии за опазване на природата и реките в селата и малките промишлени предприятия, без да са нужни огромни инвестиции за канализация, съобщи БНТ.

На територията на градската пречиствателна станция във Враца демонстрационният център показва как работят 6 малки високотехнологични системи за отпадни води. Една от тях дори функционира без електричество, само с биофилтри. Системите могат да се използват както от гражданите, така и от общините. 

Показаните пречиствателни станции могат да обслужват от едно до 6 хил. домакинства, малки хотели или цели комплекси, отделни квартали в селата или градовете.

Демонстрационният център работи по проект за групиране на няколко къщи в Згориград. Системите работят и при голям брой, и при малък брой жители.

В центъра ще се провеждат обучения на ВиК оператори, на ученици и студенти, както на фирми, предприемачи и общини.

Проектът за създаването на центъра е първият в страната и е съвместен между общината и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), съобщи БТА. Средствата за строително-монтажните дейности са от бюджета на министерството за 2016 г., по програмата за устройствено планиране и ВиК и са 180 хил. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още