IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК поиска от търговци на горива да не споделят информация с конкуренцията

С решението си регулаторът прекратява производството по делото за картел в сектора

13:01 | 29.03.17 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) поиска от шест търгуващи с горива компании да гарантират, че са предприели мерки срещу споделяне на търговска информация с конкуренцията.

Това е резултатът от започналото миналата година разследване дали на българския пазар има картел на горивата.

Тогава КЗК провери дейността на „Шел България“ ЕАД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „Петрол“ АД, „НИС Петрол“ ЕООД, „Лукойл България” ЕООД и сдружение „Българска петролна и газова асоциация“. В рамките на проучването бяха извършени проверки на място и отправени  искания за предоставяне на информация.

С Определение от октомври 2016 г. КЗК предяви твърдения на „Лукойл България”, „Еко България“, „Шел България“, „ОМВ България“, „НИС Петрол“ и „Петрол“ за извършено нарушение на ЗЗК - забранено споразумение или съгласувана практика за обмен на ценова информация. Междувременно „Ромпетрол“ отпаднаха от обвиненията. 

Разследваните компании тогава изпратиха възражения срещу твърденията за извършено нарушение.

Според „Лукойл“ в хода на производството не са събрани достатъчно и безспорни доказателства. ЕКО считаше, че доказателствата не подкрепят правната квалификация на нарушението. „Шел България“ твърдеше, че не е нарушило ЗЗК. ОМВ отхвърли всички обвинения като неправилни и неоснователни.

„НИС Петрол“ изтъкна, че твърденията за извършено нарушение не са подкрепени с изчерпателни доказателства, а „Петрол“ АД заявяви, че предявените му твърдения са неоснователни.

Комисията разследва и вътрешни мейли между служители на компаниите, в които се коментират промени на собствените цени и на тези на конкуренцията. Установени са мейли между конкуренти. Също и контакти на служители, преминали от една компания в друга, със старите им колеги.

Със съкращения КЗК цитира мейли за предстоящи цени на конкуренцията, информация, че служители от обект на една компания питат по телефона обект на друга за цени. От една компания на друга се разпращат данни за пазарни дялове.

Компаниите са изслушани на  открито заседание на 20 март 2017 г. и информират, че следят внимателно цените на конкуренцията като  обикалят обектите й. Някои въвеждат данните във вътрешни системи.  Българската петролна и газова асоциация (БПГА) пък заявява, че българският пазар е един от най-конкурентните в ЕС поради наличието на голям брой вносители и търговци на горива.

Днес КЗК информира, че според извършения анализ са установени пазарни условия, „опосредстващи висока степен на прозрачност на ценовата политика, както и добро познаване на поведението на конкурентите помежду им“.

Комисията смята, че независимостта на поведението на предприятията е необходимо да бъде гарантирано максимално, с оглед обективните характеристики на пазара. Според регулатора е от „фундаментално значение“ да бъдат наложени  конкретни задължения на търгуващите с горива компании.

КЗК задължава шест компании - „Лукойл България”, „Еко България“, „Шел България“, „ОМВ България“ , „НИС Петрол“ и „Петрол“  в срок до 30 дни да гарантират:

- забрана на  контакти и обмен на информация  с дружества - конкуренти и техните служители;

- забрана на  контакти между служителите на  собствените и конкурентните бензиностанции;

- забрана на  обсъждане, получаване или предоставяне  на търговска информация в  рамките на работата в Сдружение „Българска петролна и газова асоциация“;

- дисциплинарно наказание – уволнение за служители, които не спазват изискването за конфиденциалност на търговската информация.

Забраните са предложени от разследваните от КЗК компании. 

С решението си днес Комисията прекратява производството по преписка 98/25.02.2016. Това е номерът на производството, с което регулаторът започна разследване срещу търговците на горива във връзка със съмнеия за картелни споразумения на пазара, които се появиха след секторния анализ на пазара на горива. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 19 rate down comment 0
Гари
преди 7 години
Голям цирк. Първо КЗК обяви, че е открила картел, но не наложи никакви санкции. Сега поискала да й обещаят, че ще слушкат. Интересно какви гаранции могат да й дадат фирмите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 0
sdar
преди 7 години
Не, информацията с цените по таблата на бензиностанциите следва да не се споделя с конкуренцията. Така ще имаме конкуренция и всеки ще смъква цените толкова колкото реши че може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
ХахаПоредния театър на престъпниците.А цените по таблата на бензиностанциите не попадат ли в графата "обмен на информация с конкуренцията"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 0
sdar
преди 7 години
Браво на КЗК, добре е че предупреждава търговците да знаят, че при пазарната икономика информация не трябва да се споделя с конкуренцията. Защото хората може и да са се объркали и да си мислят че още живеем при планова икономика и да споделят свободно информация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още