IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туризмът в България с устойчив ръст през последните осем години

Туристическият ни продукт е диверсифициран и конкурентоспособен, заяви министърът на туризма

17:20 | 29.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

За последните осем години туризмът в България бележи устойчив ръст по всички параметри. Това стана ясно на съвместна пресконференция на Министерство на туризма и Националния статистически институт (НСИ).

За периода 2009-2016 година приходите от туризъм са нараснали от 1,4 млрд. лева в началото на периода до 1,9 млрд. лева в края. Ръст е реализиран и по отношение на заетостта на базата, нощувките и туристите. За посочения осемгодишен период заетостта в хотелската база е нараснала значително – от 25 до близо 40 на сто.

Данните и тенденциите в сектора бяха представени от служебния министър на туризма Стела Балтова и Сергей Цветарски – председател на Националния статистически институт.

Цветарски предостави обобщени данни за туризма за 2016 година, която беше отчетена като рекордна за сектора.

Малко над 3,8 милиона са били българските граждани, които са реализирали туристически пътувания през 2016 година. 83,4% са пътували само в страната, 12,9% само в чужбина, а 3,7% - и в страната, и в чужбина. 8,2 милиона са били чуждестранните туристи, посетили България през 2016 г. 

В сравнение с 2015 година общият брой на туристите над 15 години нараства с 11,5%. По-голямата част от туристическите пътувания в страната и чужбина са били с цел почивка. Що се отнася до разходите, с най-голям относителен дял в страната са тези за храна - 40,3%, а за чужбина – тези за транспорт - 32,7%.

През 2016 година средният разход при пътуване с лична цел е бил 176 лева в страната, а в чужбина - 502 лева. В същото време разходите на едно лице за професионално пътуване са средно 160 лева в страната и над 1000 лева в чужбина.

През миналата година в България са функционирали 3331 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други. Броят на стаите в тях е малко над 140 хиляди, а на леглата - 328 хиляди. В сравнение с 2015 г. общият брой на местата за настаняване се е увеличил с 4%, а леглата в тях нарастват с 1,8%.

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване през 2016 година е 25,2 милиона, или със 17,7% повече спрямо предходната година. Затвърждава се тенденцията за повече нощувки във високия клас хотели. През 2016 г. в хотелите с 4-5 звезди са реализирани 66,2% от общия брой нощувки на чужди граждани и 31,5% на българи. В местата с 3 звезди са осъществени 25,1% от нощувките на чужденци и 29,1% на българи.

За миналата година само приходите от нощувки достигат 1,22 млрд. лева, или с 18,9% повече в сравнение с 2015 година.

2016 г. реализира един своеобразен пик, посочи управителят на НСИ, като отчете, че летният туризъм продължава да е водещ поради особеностите на нашата страна, но и зимният туризъм влиза в подем особено в последните две години.

Туризмът има сериозен принос за ръста на икономиката и на БВП на България, заяви от своя страна министър Балтова. И уточни, че причините за подема в туризма са в няколко посоки.

На първо място тя посочи това, че България е сигурна и спокойна дестинация, което е голямо предимство в контекста на глобалната среда за развитие на сектора. Друга причина е, че българският туристически продукт е повишил качеството си и е много иновативен в последните години. Туристическият продукт на страната ни е изключително конкурентоспособен, смята Балтова и допълни, че продуктите все повече се диверсифицират.

Напоследък формите на туризъм, които са търсени у нас, са свързани не само с почивка, но и с получаване на нови знания – пътувания по културно-исторически места, посещения на културни и спортни мероприятия, съчетаване на ученически лагери с изучаване на чужди езици и други, обясни министърът.

Затова и акцентът на новата маркетингова политика в туризма за 2018 г., която в момента се разработва, е да покажем иновативното и това, че то е свързано с придобиване на знания и е качествено, стана ясно от думите на Стела Балтова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още