IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лингорски: България трябва да се интегрира в еврозоната

Страната ни трябва да е пазител, а не граничен буфер на ЕС, призова финансистът

20:33 | 29.03.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако България не успее бързо да се интегрира в еврозоната, ще отпадне от една по-стратегическа и тясна връзка с ядрото на Европа. Вместо като пазител на границата, което е една много изгодна позиция, ще бъдем естествено превърнати в буфер, който да възпира всички напрежения и потоци в резултат на третия световен конфликт, на който ще станем свидетели през 21 век рано или късно. Той не предстои, той вече е започнал.

Така коментира в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria финансистът Илия Лингорски най-актуалното геополитическо събитие от днешния ден – задействането на формалния процес на дисоцииране на Великобритания от Европейския съюз и последиците за Стара Европа.

Brexit като процес не е изолиран, а е свързан с прекрояването и със създаването на нов модел за бъдещето на обединена Европа и ЕС. Един от създателите на архитектурата на ЕС – Валери Жискар д`Eстен каза преди няколко дни, че наблюдаваме един много по-голям процес от това, което Brexit административно сам по себе си означава”, посочи Лингорски.

Според него в предизборната кампания, която приключи преди дни,  “темата за Европа почти не присъства или беше доста маргинална”.

Финансистът е на мнение, че Brexit не е въпрос за Великобритания, а е въпрос за Европа като цяло.

По думите му от решението на този въпрос зависи как ще протекат следващите две години, в които България поема председателството на ЕС в началото на следващата година, когато на практика ще трябва да се свърши най-тежката работа по преговорите за Brexit.

“Ако новините са свързани само със средства, които се отпускат за границите ни, това означава, че България е дезинтегрира от Европа“, предупреди Лингорски. 

Той е на мнение, че Турция като държава не може да изпълнява функцията си, която имаше през последните години, а именно да бъде стабилизаторът на Близкия изток, защото не е в състояние „да стабилизира дългосрочно самата себе си“ заради  икономическите проблеми, свързани със суровинния експорт и импорт, и високата безработица.

Той оприличи икономическото състояние на южната ни съседка с това на Германия след Втората световна война, което означава рискове за Турция с излизане на конфликта извън страната и дезинтеграцията ѝ.

„Ще видим, че партньорството мужду Турция и Русия може да ескалира в конфликт между двете страни на територия извън тях“, коментира финансистът.

По думите му „в България не се говори за лошите сценарии, а това означава, че няма план как да ги посрещне, въпреки че страната ни се намира във вакум между разломните тектонични линии на геополитическите противостояния“.

Той призова България да има по-активна роля, като поеме отговорност за функцията си на пазител на границата на Европа, независимо колко тясно и интегрирана икономически е с ядрото на ЕС.

Финансистът е убеден, че това трябва да се направи, защото в противен случай, „по стечение на обстоятелствата ние ще бъдем превърнати в много незавиден буфер, който да поема всички сътресения и движения, които се случват при ескалацията в Европа“.

Още от разговора в студиото вижте във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Ще се възползват Боко и евентуално Плевелиев...те ше "изтъргуват" , а ние ще дуунем дуддука !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
AlexN
преди 6 години
Дали ще имаме политици на ниво,които да се възползват добре и в полза на България от изгодната ситуация?Географски България и Гърция така или иначе ще бъдат буфер на Европа.Сега е момента,след Брекзит и ответното решение за засилване интеграцията на останалите 27 страни,да се възползваме от момента,който ще отшуми бързо.Умело да се "изтъргува"в полза на България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още