IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция блокира сайта за онлайн туристически резервации Booking.com

Решението е заради съдебен иск на туристическа агенция, според която порталът нарушава Закона за конкуренцията

16:51 | 30.03.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Илюстрация: Investor Media Group</em></p>

Илюстрация: Investor Media Group

Истанбулски съд е наредил ограничаване на достъпа до сайта за онлайн туристически резервации Booking.com, предава DPA.

Съдът е произнесъл това решение във връзка с иск на Асоциацията на туристическите агенции в Турция (Türsab), която смята, че Booking.com нарушава Закона за конкуренцията, а от дейността му страдат местните туристически агенции.

Това не е първият проблем на сайта с властите в страната, след като в средата на януари Booking.com бе глобен от Съвета по въпросите на конкуренцията в Турция с 680 хиляди долара за нарушаване на Закона за конкуренцията.

Решението на турския регулатор бе взето във връзка с обещания от сайта за предоставяне на "гаранция за най-добра цена". Именно тази фраза фактически стана главно рекламно мото на турския отдел на Booking.com, но според експертите от съвета то нарушава правилата на пазарната конкуренция, защото компанията не може еднозначно да твърди, че нейната стока е "най-добрата". 

Решение за фактическо блокиране на сайта трябва да вземе турският регулатор - Съветът за информационни технологии. Адвокати на асоциацията обаче уверяват, че ако блокирането влезе в сила, направените по-рано резервации на хотели в Турция няма да бъдат анулирани и клиентите ще могат да се настанят.

Опасенията за възможните странични ефекти за турския туризъм са големи. Генералният секретар на Türsab Четин Гюрчун пояснява в разговор с всекидневника Hürriyet, че няма да има проблеми за вече направените резервации. Решението на съда се отнася само за бъдещата дейност на компанията, увери той.

Иначе турската асоциация е внесла иска в съда през 2015 г.

Основаният през 1996 г. в Холандия портал Booking.com е един от най-големите световни сайтове за онлайн резервации на хотели. В Турция действа отделен филиал на тази холандска компания и той е сред лидерите на местния пазар, като предоставя по-гъвкава система за резервации в сравнение с услугите на редица турски туристически агенции и нерядко и на по-ниски цени. Подобни услуги предоставят и порталът Kayak, както и сайтът за коли под наем Rentalcars.

Booking.com е публична компания и се търгува в индекса Nasdaq 100. Засега тя не е предоставила официален коментар за случващото се.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
stanislavr
преди 7 години
Едно уточнение - Booking.com е B.V., което по нашите закони си е ООД/ЕООД и не се търгува на никоя борса. Собственикът е Priceline USA и техните акции се търгуват на борсата. И съдържанието на статията не отговаря на заглавието - написали сте го: "решението ще вземе турския регулатор", демек Турция не блокира, а се кани да блокира сайта. Може би в знак на отмъщение за министърката. Иначе booking.com бълха ги щипнала, и без това с тия атентати, забрани на алкохоли, бурки и забрадки Труция вече не е търсена дестинация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още