IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: Копривщица не принадлежи на неколцина общинари

Президентът призова всички, от които това зависи, незабавно да ревизират решението на Общинския съвет за промяна в статута на града-музей

11:42 | 30.03.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Копривщица не принадлежи на неколцина общинари. Така президентът Румен Радев коментира идеите за промени в Общия устройствен правилник на града, които предвиждат отпадането на специалния статут на населеното място и започването на мащабно строителство, което включва писта за АТВ и възстановяване на ски пистата край града. 

Радев призова всички, от които това зависи, незабавно да ревизират или спрат решението на Общинския съвет за промяна в статута на града-музей.

„Всеки компромис в случая ще е покушение срещу националната памет и културното наследство на България“, каза още държавният глава в профила си във Facebook. 

Днес Общинският съвет на Копривщица ще проведе заседание, което ще обсъди инвестиционно намерение за изграждане на спортен и спа комплекс с ТЕЦ на биомаса с мощност от 1500 киловата и ски лифт на територията на града.

Градът обаче има статут на архитектурно-исторически резерват и подобни планове за мащабно строителство трябва да бъдат съгласувани с държавните институции съгласно Правилник за застрояване, благоустрояване и опазване на националния архитектурно-исторически резерват Копривщица.

Именно поради тази причина общинарите обсъждат промяна в статута на града.

Инвеститорът - Радослав Йовков, посочва, че за реализацията на идеята Копривщица да има свой спортен комплекс и лифт ще са необходими минимум 8 млн. лева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 2
copper
преди 7 години
Кошлука е ясен:Статута на архитектурно-исторически резерват се дава - и е даден - от правителството. Общинският съвет в Копривщица може и да гласува да станат спътник на Юпитер, все тая. Не зависи от тях.Министерствата на културата и на регионалното развитие решават. А сегашният статут е ясен по отношение на това, къде и как може да се строи. И се одобряват всички планове от държавата, в лицето на института за паметници на културата, сега вече НИНКН. И по законите.Призивите на президента са странни, меко казано. Той е назначил това правителство, няма нужда да ги зове по медиите, може да ги види по всяко време в кабинета си. Тези съветници, които са взели това решение, отговарят пред своите избиратели. Могат предсрочно да им прекратят пълномощията, ЦИК и ЗМСМА казват ясно как. С две думи, могат да ги изхвърлят и сега.Накратко - целият героичен патос в този случай е излишен, а невежеството на хората е разбираемо, макар и нежелателно. Обаче невежеството на политици е вредно, освен ако не е умишлено, за да си вдигат рейтинга. Тогава е още по-вредно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 12
majnata
преди 7 години
Браво , ген. Радев , долу мръсните ръце и интереси от Копривщица...достатъчно *** България !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още