IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече права на работниците срещу некоректни работодатели предлага омбудсманът

Мая Манолова е готова с предложения за поправки в четири закона за защита на трудовите права

14:42 | 30.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Промени в четири закона предлага омбудсманът Мая Манолова за защита на трудовите права на работниците при неизплащане на заплатите им. Това обяви общественият защитник по време на организираната от нея обществена дискусия на тема "Законови гаранции за защита правата на работещите от некоректните работодатели", предава БТА.

Предложените изменения са в Кодекса на труда, в Търговския закон, в Закона за обществените поръчки и в Закона за гарантиране на вземанията на работниците при несъстоятелност на работодателите.

Тези промени вече са написани в работен вариант и след днешното обсъждане сме готови да ги внесем на новия парламент, веднага след като той бъде структуриран, отбеляза Манолова.

Предлага се в Кодекса на труда да бъде въведено задължение за работодателя в 3-месечен срок да изплаща дължимите обезщетения, тъй като в момента такъв срок няма.

Според друго предложение Инспекцията по труда трябва да има право да контролира включително плащанията на обезщетения и на заплати и след прекратяване на трудовите правоотношения на работниците, а също така и да прилага принудителни административни мерки.

Предлага се в Търговския закон да бъде въведена забрана за прехвърляне на предприятие и дружествени дялове при неплатени заплати и осигуровки. 

Друго изменение би дало възможност на работниците при неплащане на трудови възнаграждения да започнат производство по несъстоятелност на техния работодател.

Поставяне на вземанията на работниците за трудови възнаграждения в привелигирован ред - в първи ред на вземанията на кредиторите на дружество в несъстоятелност, иска още омбудсманът.

В Закона за обществените поръчки изменението, което се предлага, да не бъдат допускани до обществени поръчки фирми, които не са платили на своите работници.

В Закона за гарантиране на вземанията на работниците исканата промяна е да се увеличат възможностите на повече работници да получават гарантирано обезщетение от държавата, като се удължи периодът, в който има възможност за изискуемост, в случай на дружества в несъстоятелност.

Омбудсманът е изготвила и проект на жабла до Конституционния съд срещу чл. 245 от Кодекса на труда, който дава възможност на работодатели в затруднено финансово положение да плащат само 60% от трудовите възнаграждения на своите работници.

Повод за дискусията са 15 сигнала, получени в институцията на омбудсмана за неизплатени трудови възнаграждения и осигуровки от страна на работодатели, както и за злоупотреби при прехвърляне на търговски фирми на трети социално слаби лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още