IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличават се преките и портфейлни инвестиции на българи в чужбина

За шест години нетната международна инвестиционна позиция на страната се подобрява с 10,842 млрд. евро

21:12 | 30.03.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

По предварителни данни на Българската народна банка (БНБ) към 30 март международната инвестиционна позиция (МИП) на България достига от -35,149 млрд. евро, колкото е била през декември 2010 г., до -24,307 млрд. евро в края на миналата година.

За шест години МИП намалява своята отрицателна стойност с 10,842 млрд. евро и една от причините за това е, че се увеличава запасът на преки и портфейлни инвестиции на българи в чужбина, въпреки че през 2015 г. имаше известна стагнация. Това се насърчава от комбинацията от ниски лихвени проценти и натрупване на спестявания, като българите постепенно се ориентират и търсят алтернативи за своите вложения.

МИП показва стойността и композицията на външните активи и пасиви на дадена страна. Тя може да бъде както положителна, така и отрицателна, като данните показват, че съвкупно повече нерезиденти държат активи в България, отколкото българи държат активи в чужбина. Това означава, че българската икономика (частен и държавен сектор) е нетен длъжник към нерезиденти.

Стойността на МИП не трябва да се гледа сама по себе си, тъй като нейната структура е по-важна.

Така например една икономика с висока отрицателна МИП поради голям размер на чужди инвестиции в реални производствени мощности със сигурност е в по-добра позиция от друга страна с висока отрицателна МИП, съставена основно от външен дълг, който има падеж през следващите 12 месеца.

По същата логика висока положителна МИП не означава задължително ползи за съответната икономика, особено ако МИП е формирана от отпуснати дългове към неплатежоспособни икономики.

Преките и портфейлни инвестиции в България също нарастват с изключение на 2015 г., когато имаше лек спад. Тази тенденция увеличава отрицателната МИП, но за сметка на това инвестициите в сектори с висока добавена стойност носят своите ползи.

От септември 2016 г. до края на декември, според статистиката на БНБ, преките инвестиции нарастват и от -38,307 млрд. евро достигат -37,995 млрд. евро. 

За три месеца портфейлните инвестиции се увеличават с 935,6 млн. лева и от  -1,109 млрд. евро към 31 декември 2016 година са 173,4 млн. евро, което се дължи на увеличението на дяловия капитал и акциите на инвестиционните фондове, които зависят от реинвестираната печалба.

Забелязва се значително увеличение на резервите на БНБ, което води до намаляване на отрицателната МИП. През последните няколко години това е един от факторите, който спомогна за намаляване на общата външна нетна задлъжнялост на българската икономика.

Резервите на БНБ на тримесечна база се увеличават от 23,493 млрд. евро до 23,898 млрд. евро към края на декември 2016 г. В момента те представляват около 50% от БВП на страната. Това е солиден буфер, който централната банка използва, за да гарантира стабилността на валутния борд (фиксиран курс от 1,95583 лева за едно евро).

За шест години, според данни на управление „Емисионно“ на БНБ, резервите се увеличават от 12,976 млрд. евро до 23,898 млрд. евро. Най-сериозен е ръстът през периода 2014 - 2016 г. - почти 8 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
be_google
преди 6 години
Аз тая година се разсипах да ВИ ВКАРВАМ ПАРИ у държавата - въпреки ГРОБъ, и въпреки фалшивите реформатори и злоупотреби. Конкретна на БФБ набутах десетки хиляди и съм мега-супер-ултра щастлифффффффф.....мариянка йорданова да маа зелева чорбъ и да се скатава! Жалка модерация!!! Жалка!!! Не моете и да ме баннете като хората.... You have been permanently banned by admin for the following reason:Нарушение на правилата на форума!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
novak li sam
преди 6 години
Глупости на търкалета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още