IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делото за източването на КТБ влиза в съда до август

Прокуратурата все още няма отговор от сръбските власти на искането си за екстрадиция на Цветан Василев

17:22 | 30.03.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Имаме амбиция делото за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ) да влезе в съда преди лятната ваканция (до месец август - бел. ред). Това обяви ръководителят на Специализираната прокуратурата Иван Гешев на брифинг, на който отчете дейността на институцията за 2016 г. 

Той обяви още, че прокуратурата няма отговор от сръбските власти на искането си за екстрадиция на Цветан Василев. „Няма реакция и от европейските институции на запитванията на прокуратурата“, каза още Гешев, цитиран от БТА.

Припомняме, че на 22 февруари Специализираната прокуратура обяви, че е приключила разследването си по делото за фалита на КТБ. По данни на Гешев са разпитани повече от 400 свидетели, изготвени са 90 експертизи от 27 вещи лица. Обемът на събрания доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1000 тома.

18 лица са привлечени като обвиняеми, от които Цветан Василев е основен обвиняем

Към 31 януари 2017 г. синдиците на КТБ и техни законни представители, защитаващи интересите на банката, участват в над 1100 дела срещу некоректни длъжници за милиарди левове, като този брой непрекъснато нараства. Това стана ясно от справка на синдиците Ангел Донов и Кристи Маринова, публикувана на страницата на КТБ.

Ръководителят на Специализираната прокуратурата обяви още, че има редица проблеми в работата на институцията, които не съществуват в останалите страни от Европейския съюз (ЕС).

Най-тежко е положението в следствения отдел, за който Гешев посочи, че е най-натовареният в цялата страна, но служителите му работят на „нормални“ заплати.

Според него, за да бъдат привличани качествени магистрати, е нужно да им се осигуряват необходимите бонуси. Проблем е и материално-битовата база, допълни Гешев.

От спецпрокуратурата отчетоха, че миналата година обвинителите са работили по двойно повече преписки и са отправили рекорден брой искания за ползване на специални разузнавателни средства - 1135. Работили са по 528 досъдебни производства срещу организирани престъпни групи.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че се разследват трима кандидат-депутати, заради блокадата на границата ни с Турция преди изборите.

Повече по темата за КТБ четете тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
и ще свърши малко след като човечестово открие телепорт !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още