IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пълният провал с новото летище на Берлин

Никой не знае кога ще заработи летището, както и дали ще поеме отговорност за нанесените щети досега

11:36 | 31.03.17 г. 1
<p>
	Повечето от строителните дефекти на летището са вече отстранени и приоритетът е скорошното му пускане в експлоатация. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Повечето от строителните дефекти на летището са вече отстранени и приоритетът е скорошното му пускане в експлоатация. Снимка: Архив Ройтерс

Историята на новото летище в Берлин се превърна в пълен провал. Първият полет се бави с вече почти пет години и никой не може да каже кога съоръжението ще заработи, пише Bloomberg.

Строителството започна през 2006 г. Първоначалните планове предвиждаха летището да отвори през 2012 г., но този срок беше отложен месец преди откриването му заради проблеми с пожарната безопасност. Оттогава крайният срок за завършването на обекта беше отлаган още три пъти, като разходите възлизат на 13 млн. евро на месец.

Забавянето заплашва да подкопае бума на туризма в Берлин, а вече се говори и за план за закриването на Tegel, едно от съществуващите летища на града.

Разходите за строителството на новото летище Berlin Brandenburg Airport Willy Brandt вече достигат 5 млрд. евро – повече от два пъти от предвиденото. Забавянето провали и плановете на авиокомпаниите Air Berlin Plc и Lufthansa AG за експанзия. Презокеанските полети от германската столица например са значително по-малко, отколкото са тези от летището в Дюселдорф, чието население е равно на около една четвърт от това на Берлин.

Списъкът с разкритите строителни дефекти на съоръжението звучи като лоша шега. Ето и пример – липса на електричество за автоматичните врати, твърде къси ескалатори, неефективна и сложна система за вентилация и т.н. Иначе всичко друго е готово да посреща пътници, включително жп станцията и терминалът.

Освен това когато летището бъде отворено най-накрая, то може да се окаже и твърде малко. То е проектирано за 27 млн. пасажери годишно. През миналата година обаче през другите берлински летища са преминали 33 млн. души. Гишетата за чек-ин на новото летище са с 80 по-малко от общия брой на гишетата на останалите летища.

Ако се тръгне към увеличаване на капацитета, това ще отнеме още поне няколко години.

Операторът на летището - Flughafen Berlin Brandenburg GmbH, посочва, че са оправени 89% от 150-те хил. дефекта, които са открити, включително проблемите със системата за пожарната безопасност и реконструкцията на северната писта. Целта е съоръжението да бъде довършено възможно най-бързо.

При първото отлагане на откриването повечето ресторанти и магазини вече бяха наели персонал и заредили със стока, която трябваше да продадат на загуба, а хората – да освободят. Досега никой не е поел отговорност за нанесените щети. Lufthansa също направи някои назначения, но успя да ги трансферира по други маршрути.

Air Berlin заведе и дело за щети на стойност 48 млн. евро.

Информационната агенция припомня, че през 2008 г. беше затворено летище Tempelhof. Плановете са и Tegel да затвори врати, след като новото летище заработи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още