IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК: Няма картел на пазара на горива, а обмен на търговска информация

Компаниите са обменяли данни за цени, което обаче не е оказвало влияние на пазара, смятат в регулатора

11:17 | 31.03.17 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

На пазара за търговия на дребно на горива у нас няма ценови картел, а обмен на информация. Това е заключението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по производството, което трябваше да установи дали има нетърговски практики на пазара у нас.

Председателят на регулатора Юлия Ненкова обясни по време на пресконференция, че през октомври 2016 година са предявили претенции за картел, но в рамките на процедурата са установили, че има ценови паралелизъм, което не е наказуемо. "За да има картел трябва да има влияние върху пазара", посочи тя и призна, че доказателствата са "разколебали" регулатора.

Обменът на информация се отнася до цени, които вече действат, но няма доказателства, че има споразумения за определяне на цената, обясниха от регулатора. 

Цената на дребно на горивата не остава дълго в тайна, защото те се обявяват на транспаранти пред бензиностанциите. Това обаче дори не са реалните цени, защото има много програми за отстъпки на лоялни клиенти, е позицията на КЗК.

Оттам прехвърлиха отговрността за защита правата на потребителите при този ценови паралелизъм към Комисията за защита на потребителите.

Потребителите се влияят много силно от цената, затова има подобно пазарно поведение и еднакви цени в рамките на регион или дори населено място, обясни Ненкова.

Основание за проверката на регулатора беше секторният анализ за пазара на горива, а целта беше да се установи дали има съгласуваност и антиконкурентен ефект. "Комисията не можа да докаже това", обясни председателят на КЗК и допълни, че пазарът у нас не е в чиста форма олигопол, но процесите, които протичат, са подобни - един пазарен лидер, чието поведение се следи от останалите.

От изявленията на членовете на КЗК не стана ясно как ще бъде следено дали участниците на пазара ще спазват правилата да не се обменя информация, които предложиха шестте компании, срещу които се водеше производството за нарушение - Shell, OMV България, Петрол, НИС Петрол, Лукойл и Еко.

По отношение на проверката за монополното положение на Лукойл Нефтохим Бургас - процедурата все още не е приключила.

КЗК проверява и дейността на Веселин Марешки по искане на прокуратурата по подозрения дали не извършва дъмпинг, след като липсват доказателства за картел на пазара. Ненкова отказа да даде повече подробности, докато тече процедурата.

Тя коментира още, че се готвят промени в Закона за защита на конкуренцията. Те ще станат ясни след конституирането на нов парламент. 

Вижте повече в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Значи при 2 ст. чиста печалба (ако приемем, че е чиста след данъци) на всеки 1,000,000 литра печели 20,000 лв. Колко ли литра ще успее да продаде тази година?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Благодарско. Значи отиваме в Люлин да зареждаме :)Дали печели, ще видим като излезнат отчетите в Търговския регистър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
stanislavr
преди 7 години
Тая в Люлин на околовръстното я има в сайта фуело - работи. Иначе Марешки явно печели от оборот, върти горивото през 1-2 ст, а и при него се плаща само в брой и веднага. Малките бензиностанции разчитат повече на фирми с камиони и наливат на вересия с отсрочка 30-60 дни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 1
aldy
преди 7 години
Не било "по врат", ами "по шия". Никому ненужни палячовци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Няма как да ги хванат. На Fuelo.net виждам цени от 1,85 за А-95, а VM Petroleum в София го продава за 1,88. Някой знае ли какво се случва със супер бензиностанцията на Марешки? Щеше да строи такава в Люлин, мисля, за 50 автомобила едновременно зареждане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
И също така няма КЗК и КФН а кукли на конци и едни актьори на държавна издръжка имитиращи дейност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 0
melon
преди 7 години
Тази "комисия" е излишна. Танцуващи мечки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 0
mitkomik
преди 7 години
ХА-ХА-ХА , то пък оставаше да има картел:) С Марешки не си ли обменят ценова информация?:) Или той *** вярно прави дъмпинг?!?!?! С тоя оборот , който прави и 1ст. да подбива цената , ще му изтекат парите за норматив! А той повече от година продава на тия цени. Все си мисля , че чак толкова *** не е! А "не картела" си седи с празни бензиностанции в Люлин, на "пазарни цени":)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още