IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Палмовото масло - евтината растителна мазнина с висока екологична цена

ЕП ще поиска забраната на употребата на палмовото масло в биогоривата до 2020 година

14:24 | 02.04.17 г. 1
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Употребата на палмовото масло в храните, козметиката и биогоривата, става все по-масова, но разрастването на плантациите има своята екологична и социална цена, пише в анализ на Европейския парламент (ЕП).

Според данните растителната мазнина унищожава тропически гори, застрашава животински видове и поражда социални конфликти.

На 4 април Европейският парламент ще гласува доклад, призоваващ за прекратяване на използването на палмово масло в биогоривата до 2020 г. и за създаване на единна схема за сертифициране на палмовото масло, продавано на пазарите в ЕС, съобщават от пресцентъра на институцията.

Засилваща се популярност

Почти непознато преди 30 години, палмовото масло може да бъде открито днес в продукти като маргарин, течен шоколад, чипс, но също и в козметични и почистващи препарати, както и в биогоривата. То се свързва с унищожаването на около 1 млн. хектара тропически гори, на чието място сега се произвежда палмово масло за Европа.

Около 46% от производството за ЕС се използва за биогорива. Сред големите производители са Индонезия и Малайзия, но и други страни от Азия, Африка, Северна и Южна Америка, посочват от институцията.

Автор на доклада на ЕП е Катержина Конечна. Тя отбелязва, че Европейският съюз е сред най-големите потребители на палмово масло. В същото време „ЕС се опитва да се превърне в най-големия фактор за ограничаване на консумацията“.

Неблагоприятни ефекти

Разрастването на палмовите плантации изисква изсичането на тропически гори, което повишава рисковете от ерозия на почвата, пресъхване на реки, горски пожари, замърсяване на водите. Освен това се разрушават ценни екосистеми и се поставя на карта оцеляването на много животински видове като носорозите и тигрите на о-в Суматра и орангатуните в Бруней.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 3
jikev
преди 7 години
При нас като че ли не е същото с безкраините зърнарски ниви...Напълно отровени, без пчеличка, буболечка, тревичка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още