IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможните коалиции за съставяне на правителство*

ГЕРБ и Обединените патриоти ще търсят общи точки в програмите си

12:15 | 02.04.17 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

През изминалата седмица се състоя първата среща в подготовка на следващия кабинет след предсрочните парламентарни избори. Най-вероятно той ще е в двоен формат – ГЕРБ и Обединените патриоти.

Коалиция между ГЕРБ и патриотите е най-ефективният вариант, каза социологът Румяна Коларова по bTV. Според нея партия „Воля” не е подходящ партньор в управлението, защото е непредвидим. 

Според бившия независим депутат и бивш член на БСП Георги Кадиев обединението между ГЕРБ и Обединените патриоти е неработещ вариант, защото е антиевропейски и ще създаде проблеми с Турция. По думите на Кадиев вариантите са два – широка коалиция между ГЕРБ и БСП, която няма да се случи, и правителство на малцинството на Бойко Борисов с кратък живот.

Бившият депутат Велизар Енчев, който беше независим, но влезе чрез листата на Патриотичния фронт, вижда в резултатите от вота няколко феномена – Бойко Борисов три  пъти и абдикира и три пъти го преизбират, патриотите излъгаха в обещанията си и сега са трета политическа сила и феноменът "Воля" – хората са склонни да си продадат гласа за хапче, кебапче и малко по-евтин бензин. Който се коалира с ГЕРБ, е изчезнал от политическата сцена, предупреди той патриотите.

ГЕРБ и Обединените патриоти ще търсят общи точки в програмите си

Заместник-председателя на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки заяви по БНТ, че предстои да бъдат уточнени програмите между Обединените патриоти и ГЕРБ. По думите му единственото условие е да бъдат намерени съвпадения в програмите.

"Предстоят още разговори. Предстои да бъдат уточнени програмите. Условието е едно, единствено - да бъдат намерени съвпадения в програмите. Нещата, от които и ГЕРБ, и ние няма как да направим крачка назад, е да бъде направена една програма за управление. Когато това нещо се случи и ако това нещо се случи, разбира се, ще има управление."

Ангел Джамбазки. Сега според него, най-важното е "да бъдат разписани нещата, които няма как да не бъдат направени в първите дни - редица промени в редица закони, редица други важни неща - разговори за бюджета, за повишаването на доходите и т.н".

Джамбазки очерта основните задачи на патриотите - да се повишат доходите на хората, да бъде "счупен гръбнакът на битовата етническа, циганска престъпност", да бъде отблъсната "турската инвазия" и да се подготви бъдещото председателство на България на Европейския съюз.

“Ние не сме хора, които ще извиват ръце или ще изнудват някого, да бъдат министри, зам.-министър председатели. Помните имаше една един министър дялан камък можеше да бъде министър на всичко. Не ние сме такива хора и това нас изобщо не ни интересува”, каза Джамбазки.

Анализатори обаче виждат прякото участие на националистите във властта като проблематично.

"Хора способни на това, което направиха по границата, хора, които са способни да спират българските граждани да влизат в страната си и то изгонени преди 30 години не по своя воля, хора, способни така да се отнасят към възрастни жени са цъкаща бомба. Аз това бих мислил на мястото на Бойко Борисов, ако бях, кога ще ми гръмнат в лицето”, коментира политологът Евгени Дайнов пред националната телевизия.

“Ясно е, че нашите националисти са малко по-битови, малко по-приемливи, знаете, че патриотите са приемливи от ляво и от дясно - това са хора, желани за коалиции и от двете страни", посочи социологът Първан Симеонов.

* Обновена към 12.15 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 6
Иван Митев
преди 6 години
При сегашният сгрешен модел за прилагане на парите, правителството е с подсигуряван провал.За устойчив успех на правителството е необходим правилен модел за прилагане на парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още