IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли да се демонизира дефлацията?

На свободния пазар ценовата дефлация може да е освобождаваща и полезна, казва проф. Филип Багус

12:50 | 02.04.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Дефлацията на свободния пазар може да е освобождаваща и полезна. Това коментира авторът на книгата „В защита на дефлацията“ Филип Багус, професор по икономика в университета Крал Хуан Карлос в Мадрид, в предаването Boom&Bust на Bloomberg TV Bulgaria.

"Паричната дефлация е това, което австрийските икономисти разбират под дефлация като намаляване на паричното предлагане. Ценовата дефлация се отнася до общото ниво на цените. Написах книгата, за да покажа, че по своята същност ценовата дефлация не е зло.​ Ценовата дефлация е просто спад в цените. Налице е преразпределение, което за едни е добре, за други не е. Като цяло проблемът за икономиката е, че ценовата дефлация е проблем за тези, които губят, но от друга страна има хора, което печелят”, обяснява проф. Багус.

Днес сме в особена ситуация, каза още проф. Багус. "Хората и компаниите днес са силно задлъжнели и не желаят да поемат повече дългове. Ако дълговете ми са ме завлекли на дъното, не ме интересува дали лихвите са 1% или 0,5% за следващия заем. Искам да изплатя заемите си, защото съм свръхзадлъжнял. В такава ситуация на свръхзадлъжнялост, когато няма платежоспособно търсене на нови кредити, тогава лихвите по кредитите на водят до парична инфлация".

Каква е австрийската дефиниция за дефлация и защо австрийските икономисти сякаш я харесват? Може ли дефлацията да е "лоша" за икономиката и защо централните банки действат сякаш това е така?

Защо малките държави са "по-добри и по-симпатични" от големите и защо са по-добрият избор за гражданите и за света по отношение на сигурността и на икономическото развитие? 

Вижте още във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още