IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първичният страх на Кремъл

Масовите протести в Русия показват, че Владимир Путин може да контролира много неща - но не всичко

08:45 | 03.04.17 г. 51
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Путин и Медведев (вдясно) по време на пътуването до&nbsp;Арктика. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Путин и Медведев (вдясно) по време на пътуването до Арктика. Снимка: Ройтерс

В седемнадесетата година от господството на Владимир Путин в Русия блясъкът и мизерията на неговата власт са неразделно свързани помежду си. До миналата неделя, когато десетки хиляди в цялата страна излязоха на протести срещу корупцията на елитите, политическият живот в Русия изглеждаше изцяло мъртъв. Активност проявяваха главно поддръжниците на статуквото, възхвалявайки онзи, комуто „въздигналата се отново Русия“ дължала благодарност за това, че ѝ е върнат предишния блясък.

В края на януари президентът за пореден път раздаваше отличия на заслужили граждани от икономиката, църквата и държавните медии, а те на свой ред възхваляваха заслугите на Путин за въоръжаването на Русия, за развитието на железниците или атомната енергетика.

Един побелял актьор с гърди, окичени с медали, дори изрази опасенията си да не би Путин да реши да не се кандидатира повече за идните президентски избори:

„Дори и не си помисляйте да се отказвате от нов мандат”. 

„Знаете ли, Владимир Владимирович", каза той, „когато обърнете поглед към небето, непременно ще чуете един глас, който казва : „Дори и не си помисляй подобно нещо!“. На това залата реагира с бурни ръкопляскания, а възрастният човек довърши изречението си: „И това ще е гласът на нашата и Ваша велика родина – Русия“.

Отминаха времената, когато икономическото положение и западните санкции бяха импулс за реформи, поне реторично, пише в свой репортаж за Frankfurter Allgemeine Zeitung Фридрих Шмид.

Твърдеше се, че тези реформи ще съсипят управлението на страната  и преразпределението на благата. Реформите, освен това, щели създадат впечатлението, че Русия е принудена да реагира на външен натиск, което можело да се изтълкува като белег за слабост.
 
Рублата днес има по-ниска стойност от преди, страната постепенно започва да се срива към категорията на държавите с ниски заплащания. В същото време санкциите се превърнаха в претекст за засилване на протекционизма. Приближеният на Путин Генадий Тимченко например, който натрупа огромни пари от търговията с петрол, инвестира в ябълкови насаждения – знае се, че редица южни плодове недостигат в Русия вследствие на обявеното от нея контра-ембарго за западни стоки. Инвестиционните решения, като това на Тимченко, по правило са придружени от гръмки уверения за лоялност към страната и президента. 

 Важни събития, в това число военни акции в чужбина или задържането на член от кабинета, идват като гръм от ясно небе за парламента, министерствата и правителството. Тяхната роля се изчерпва с това да коментират неразбираемите за тях решения с все едни и същи фрази. Сериозните критики и въпроси са забранени, прикриването на истината е повсеместно. В резултат на това се стига дотам, че руските анализатори са принудени да четат западни информации, за да схванат накъде се ориентира политиката, водена от Путин – към Афганистан? Или може би към Либия? Въпросните експерти не вярват ни най-малко на поднасяните с апломб стандартни съобщения на руските министерства, в които често се говори за някаква русофобска истерия.

Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 8 rate down comment 1
Образован
преди 6 години
По Същият начин, ако продължава да се държи така ПУТИН ДА ИМА И ПРЕВАНТИВНИ ЯДРЕНИ УДАРИ НАД МОСКВА И ДА СЕ ПРИКЛЮЧВА С ЧЕРВЕНИЯ ФАШИЗЪМ И ТЕРОРИЗЪМ !!??? ТАМАН ЩЕ ИМАТ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА НОВА РЕВОЛЮЦИЯ И НЯКАКВО РАЗВИТИЕ НАЙ НАКРАЯ !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 8 rate down comment 5
StraightForward
преди 6 години
се случва точно обратното - обедняват, обобщава трагичните резултати от стопанските авантюри на НРБ http://econ.bg/%D0%9A%D0%B0%D0%BA-%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%B0%D0%BD-%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3-%D0%BD%D0%B0-%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F_l.a_i.740256.htmlhttp://econ.bg/%D0%9A%D0%B0%D0%BA-%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%B0%D0%BD-%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3-%D0%BD%D0%B0-%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F_l.a_i.740256.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 12 rate down comment 5
StraightForward
преди 6 години
"Сред стопанските авантюри на НРБ в 42 страни в Третия свят се откроява абсолютно безответното наливане на около 150 млн. долара в колабиращото стопанство на тогавашната братска Никарагуа, от които българските данъкоплатци не получават нито цент обратно. Огромни за мащабите на България финансови щети носят изключително зле обслужваните или изцяло необслужвани валутни кредити за страни като Куба, Виетнам, Афганистан, Сирия, Сомалия, Мозамбик, Танзания, Ангола и Йемен. Една от редките компенсации за България, след ненаказаното за Живков и свитата му безумно наливане на народни пари в Третия свят, се случва през 2007-***, когато - с помощта на международната коалиция, свалила режима на Саддам Хюсеин - България успява да си върне 360 млн. долара от иракския дълг.Внимателният прочит на управлението на Тодор Живков и на породените от него проблеми разкрива системно създаване на фалшива икономика. Фалшива е всяка икономика, при която хората си мислят, че забогатяват, но всъщност се случва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 10
StraightForward
преди 6 години
ЦЕЛИЯТ ВИ САЙТ- ФОРУМ Е ПЪЛЕН С ПЕДДАЛЧЕТА КАТО ВАС, МРЪСНИ И МАЗНИ ПЕДДАЛЕНЦА *** БОЛНИ!?? ПОЗНАЙТЕ НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО КОИ ГРУПИРОВКИ ЩЕ ПОЧНЕ ДА СЪДИ ПЪРВО!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 5
StraightForward
преди 6 години
"а двамцата @StraightForward и @Стоен Петров платени педдали се появиха, но за статията относно Окупацията на Гибралтар от Англия никви ги немаше да се изкажат и там по въпроса, аджаба що англичаните са анексирали Испанската територия и ако трябва ще водят война с Испания за нея ?!?"ИНВЕСТОРА, ММАЛОУМНИЯ ВИ *** ИЗТРИ ВСИЧКИТЕ НЕЩА ПРОТИВ МАДА РАША И САМАЯ МАГУЧИЯ, И ДАЛАВЕРИТЕ ИМ У НАС, НО ОСТАВИ ТОЯ ДА МЕ КВАЛИФИЦИРА КАТО ПЛАТЕН И КАКВО ОЩЕ ИНВЕСТОРА, ПЕДДАЛИ МАЗНИ ТИМАДЖЙИСКИ МУТРИ!!?????? КАКВО СТАНА С ВЕЛИКИЯ ТТИМ, САМО ЗАГУБИ ЗА ИНВЕСТИТОРИТЕ МУ, А КАКВА ЛИ Е РУСКАТА ВРЪЗКА В ТОЯ ХОЛДИНГ С ОФШОРНА АНОНИМНА СОБСТВЕНОСТ!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 5
StraightForward
преди 6 години
Ххахаха ЧИСТО ПРОДАЖНИЦИ, КАТО ТИМАДЖИЙТЕ !?? РУСКАТА ВРЪЗКА !??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 12 rate down comment 3
Vladimir07
преди 6 години
Крим не е бил "взиман" , "анексиран" а е "отплувал" от Украина окончателно, там ситуацията е много по различна от възприетата от Украина теза, за 25 години независимост 0 инвстиции в Крим от страна на Украина само грабеж и разпродажба на бивши кативи от СССР
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 6 години
Педалино, по принцип не споря с тролей защото е безполезно занимание. Не харесвам англосаксите, но те винаги са позволявали самоопределение на народите. Правят им референдуми като например в Шотландия, Гибралтар, Фолкленд, Индия, Канада, Хаваи, Пуерто Рико. Единственото допитване което допускат *** е това за присъединяване към Русия. Има едно изключение в Чечня, където за оставане "гласуваха" 99%. Хихихи, как го измислиха, Чечня и 99% за Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 6 години
Педалино, ми по вашата логика трябва референдум и в Кърджали? Ко прайм?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 6 години
Педалино, Крим беше взет въпреки че Русия е подписала гаранции за териториалната цялост на Украйна. Това е вашето мерзко поведение. Дайте да ви нарежем атомното оръжие, та да не треснете някоя ядрена ракета на Червения площад. Големи гнуснари сте, педалино.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още