IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седларски: Макроикономическите рамки на българската икономика са чудесни

Индустриализацията на България върви с много бързи темпове, заяви служебният министър на икономиката

09:58 | 03.04.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Макроикономическите рамки на българската икономика са чудесни, има ръст, има и бюджетен излишък. Това каза в студиото на БНТ служебният министър на икономиката Теодор Седларски. Той обяви още, че за два месеца заедно с екипа си са успели да доведат нови чуждестранни инвеститори в България.

„Плоският данък е нещо, което предизвиква интерес у фирмите, които поглеждат към страната. Основните фактори за капиталовложения тук са инфраструктурата и работният персонал. Инвеститорът отива там, където може да намери квалифицирана работна ръка. Индустриализацията на България върви с много бързи темпове и не е вярно, че нищо не се случва“, категоричен е служебният министър.

Според него икономиката на страната расте на базата на износа. „Нашият пазар е ориентиран към чужбина", каза още той.

България е с потенциал да се превърне в дигитален хъб на Балканите, припомни Седларски. По думите му данните за развитието на българската икономика през последното десетилетие показват ясно, че тя следва световната тенденция на дигитализация на бизнес отношенията, а страната ни дори изпреварва част от останалите членки на Европейския съюз (ЕС). Дружествата от сектора на информационните и комуникационни технологии генерират 4,5% от общата брутна добавена стойност в икономиката, а 73,3% от наетите в сектора са на възраст под 40 години, подчерта служебният министър. 

„Трябва да се спре с това говорене, че нямаме производство. Хората пътуват из страната и виждат едни изоставени и разрушени фабрики, които не работят. Това обаче са стари производствени цехове, изградени за технологии, които са били актуални през 60-те години. Сега се произвежда по съвсем нов начин, цеховете приличат на аптеки и България има огромен потенциал, разполагаме с всичко необходимо за ново и съвременно производство“, обясни още Седларски.

Той припомни, че страната ни е на първо място по бързина на интернет и именно възможностите за свързаност от всяка точка позволяват да бъдат решени проблемите с регионалните различия. „Хората могат да живеят където искат и да работят каквото искат, трябват им само добри пътища и бърз интернет“, обясни служебният министър. Той добави, че усилията трябва да се насочат към младите хора и възможностите, които имат тук.

Седларски коментира и сигнала, който бившият министър на икономиката Божидар Лукарски подаде срещу него в прокуратурата. Припомняме, че в медийното пространство изтече запис, на който се чува как Седларски коментира промени в бордовете на държавни дружества.

Разговорът е по повод разпространението на българското кисело мляко. "Записът цели да направи скандал и новина. Прокуратурата трябва да провери случая и да се разбере кой го е направил този запис, което е прецедент", заяви в своя защита Седларски.

„Този запис се отнася за дружеството „Ел Би Булгарикум“, което е подчинено на Министерството на икономиката. Тази фирма се занимава с правото да се използва марката българско кисело мляко. В тези разговори става дума защо точно преди оставката на правителството е сменено ръководството на компанията, при положение че има отлични постигнати резултати“, добави Седларски.

Попитан дали записът е автентичен, обясни, че не може да коментира, но разговор в тази посока е воден. 

"Обвиненията са интересни, но съм щастлив, че прокуратурата работи по казуса", заяви още служебният министър на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
Toranaga
преди 6 години
този може само да е дрогиран ..."Обвиненията са интересни, но съм щастлив, че прокуратурата работи по казуса", заяви още служебният министър на икономиката.щастлив да бъде разследван!!!! Новото нормално в БГ - същото сподели Д.Добрев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още