IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай преди всичко

Съкращаването на чуждестранната помощ и бюджета за дипломация ще направи Америка по-слаба, коментира The Economist

08:16 | 04.04.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Преди почти 100 години САЩ се готвеха да изпратят войници в Европа, за да се бият във война, която не бе в тесните краткосрочни интереси на страната. 50 000 от тях загинаха – повече, отколкото във Виетнам или Корея. Това клане предизвика спор, който не е спирал досега: имат ли САЩ интерес да запазват глобалната стабилност и просперитет? Или трябва да спестяват кръвта на армията и богатството си и да оставят другите страни да вървят по дяволите?

Няколко месеца след началото на управлението му е ясно, че лозунгът на Доналд Тръмп „Америка преди всичко“ означава по-скоро второто. Той иска по-мощна армия, но може да третира съюзниците си със самодоволство и смята, че помощта и дипломацията са загуба на време. Той вярва, че международните институции, в които страните се опитват да работят заедно, изградени от Америка с много загуби на пари и човешки живот през XX в. с надеждата да предотвратяват войни, са опорочени от лоши сделки, коментира The Economist в свой анализ. 

Бюджетът му предлага да се съкрати финансирането за Държавния департамент и помощите за чужди страни с 28%. Освен това предлага големи съкращения на американските вноски в ООН и Световната банка, включително изтегляне на всякакво финансиране за цели, свързани с климатичните промени. Когато лидерът на най-големия европейски съюзник на Америка Ангела Меркел посети Вашингтон, президентът се отнесе ледено към нея, а след като си тръгна, публично скастри Германия, че не харчи повече за отбраната си. Той отказа да оттегли обвинението си, че друг предан съюзник – Великобритания, го е шпионирала – обвинение, за което той няма доказателства и за което собствената му Агенция за национална сигурност каза, че би било „епично глупаво“, ако е вярно, а то не е.

Финансовият му министър Стивън Мнучин оттегли от неотдавнашна декларация на Г-20 обещание за противопоставяне на протекционизма. 

Държавният му секретар Рекс Тилърсън, който ръководи министерство, страдащо от осакатяваща липса на посока, отиде в Китай, придружен от един-единствен репортер от приятелски новинарски уебсайт, като използва фрази за необходимостта от взаимно зачитане и непротивопоставяне, които очароваха шефовете на комунистическата партия – без да получи видими отстъпки в замяна.

Част от всичко това може да се отдаде на неопитност. Но една нишка преминава навсякъде, подсказваща всеобхватен дизайн, основан на две предположения. Първото е, че Америка не може да си позволи цената на помощта и дипломацията. Второто е, че многостранните институции правят Америка по-слаба. И двете са ужасно погрешни.

Без съмнение, част от парите, използвани за помощи и дипломация, са пропилени. Но те са само 1% от федералните разходи, а съкращаването им би причинило големи вреди.

Помощта помага на бедните страни да станат по-богати, и следователно по-стабилни. Меката сила е по-евтина от твърдата мощ и почти винаги е необходимо нейно допълнение. Например, след като помогне на иракските си съюзници да разгромят „Ислямска държава“, Америка ще се нуждае от дипломация и помощи, за да е сигурна, че терористичната групировка няма да възкръсне. Министърът на отбраната на Тръмп генерал Джеймс Матис  веднъж го каза добре: „Ако не финансирате пълноценно Държавния департамент, в крайна сметка ще трябва да купувам повече муниции“.

Международни институции като ООН, Световната търговска организация, МВФ и Световната банка може понякога да ограничават Америка, но като цяло укрепват влиянието й. Централите на повечето от тях са в САЩ. И да, Чичо Сам плаща непропорционален дял от сметките им. Но и това дава на американците изключително влияние върху глобалните правила, покриващи всичко – от търговията до сигурността.

Ако ги напуснат, резултатът няма да бъде по-добра сделка. Ще бъде Китай над всички и отслабване на американските съюзници; не толкова мир чрез сила, колкото слабост, някак породена от превъзходството. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
Абсолютно глупава и пропогандно насочена статия. Няма ли войни, икономиката и стопанският живот на САЩ не вървят. Чрез изкуствената валута "долар', която печатат за всяка петролна сделка, САЩ искат целият свят да им плаща, а който не е съгласен му изпращат финансови или военни помощи. Всички държави, изпаднали по различни начини, в зависимост от САЩ са в стопанска, икономическа и социална криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
comet
преди 7 години
Какво съкращаване, щом средствата за военни разходи се увеличават и ЕС го притискат да дава пари за същото?! По-скоро е промяна в тактиката да се взривява каквото не е могло да бъде подчинено досега с добро. Целта за унищожаване на конкуренцията с цел тотална експлоатация днес процъфтява в крайната си фаза ТЕРОРИЗЪМ (форма на поведение на най-отявлените наследници на западните колониални империи с днешни представители в банково-картелния тероризъм на САЩ (на всякакви нива, като се започне от услужливо притискане с предлагане на заеми, ... , премине през разпалване на конфликти и продаване на оръжия, ... , та се финализира в създаване/отглеждане на терористични организации и самоубийци-камикадци срещу различни форми на възнаграждение).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 6
ABBA
преди 7 години
"Съкращаването на чуждестранната помощ и бюджета за дипломация ще направи Америка по-слаба"Още едно доказателство, че журналистиката е втората най-древна професия.Светът ще преживее 2-3 цветни революции по-малко. По-малко наивници ще си слагат тенджери по главите и да кряскат: Кой не скача е:- червен;- москал;- нещо някакво такова идиотско;Ама часовничето цъка ли цъка: http://usdebtclock.org/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още