IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производители очакват хлябът да поскъпне заради новата цена на газа

По-високите цени на горивото ще засегнат основно големите хлебозаводи

11:26 | 04.04.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Поскъпването на природния газ ще се отрази върху крайната цена и на хляба, казват хлебопроизводители от региона на Добрич. Очаква се белият хляб, който е и най-търсеният, да поскъпне с между 5 и 9 ст. Изчисленията ще са по-точни през май, когато ще дойдат сметките с новата цена на синьото гориво, съобщи БНТ.

По-високите цени на природния газ ще засегнат основно големите хлебозаводи, чието производство изцяло зависи от газа. По-слабо засегнати ще бъдат малките фурни на електроенергия или бутиковите пекарни на дърва.

Тези, които разчитат основно на природен газ за производството на хляб, допускат и по-голямо завишаване на цената му, а това са около 70% от хлебарите в страната, казва Тодор Няголов, председател на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите в Добрич. 

Според хлебопроизводителя Радослав Райков цената би следвало да се вдигне с 5 до 10%, тъй като синьото гориво е с дял до 70% от разходите на хлебозаводите.

Много от мелниците също използват природен газ, а това ще доведе до скок и в цената на брашното с около 50 лв. на тон. Поскъпването на синьото гориво ще се отрази на целия процес, казват представителите на бранша.

На съвсем друго мнение обаче е председателят на КЕВР Иван Иванов. Той е категоричен, че поскъпването няма да се отрази на цените на стоките и услугите.

„Когато в продължение на 2 г. цената на природния газ намаля с около 63%, никой не почувства, че тези стоки поевтиняха, просто се повиши печалбата на фирмите. Сега ще работят с по-ниска печалба, конкуренцията няма да им позволи да вдигат цените”, каза той пред bTV.

Иванов беше категоричен, че решението за цената на природния газ не е политически задържано до изборите. Той посочи, че актуализации се правят в началото на всяко тримесечие и затова КЕВР е трябвало да се произнесе до 31 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
bigi
преди 6 години
Когато намаляха газа те не намалиха цените. Ако сега ги вдигнат,това ще е само предтекст. А аз ще спра да купувам хляб от големите фирми. Ще се ориентирам към по-малките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
lyusien
преди 6 години
Производителите на хляб ще си останат с очакванията За разлика от други производства при производството на хляб има истинска конкуренция и истински пазар Могат някои производители да повишат цените но хлябовите им ще останат по рафтовете и загубата ще бъде по голямо Вероятно ще направят други трикове -ще намалят грамажите ще смесват брашната но рисковете им нарастват Така че спокоино със хляба Не може да се каже същото за горивата парното монополите Там увеличението на цените е сигурно6
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още