IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инженерите ще продължават да са най-търсени на трудовия пазар

За стажовете фирмите искат студенти от първи до четвърти курс от технически специалности, каза ректорът на Техническия университет

16:26 | 04.04.17 г. 1
<p>
	Министърът на образованието проф. Николай Денков и ректорът на Техническия университет инж. Георги Михов откриват изложението &quot;Стажове&quot; в ТУ. <em>Снимка: БТА</em></p>

Министърът на образованието проф. Николай Денков и ректорът на Техническия университет инж. Георги Михов откриват изложението "Стажове" в ТУ. Снимка: БТА

В електротехниката, електрониката, оптоелектрониката и в ядрената енергетика има изключително голяма нужда от инженери от всички инженерни области. Това каза министърът на образованието и науката проф. Николай Денков при откриването на изложението на работодатели "Стажове" в Техническия университет (ТУ) в София, цитиран от БТА.

Министърът отбеляза, че на форума за студентски стажове работодателите могат да обяснят на преподавателите и на ректорското ръководство какво е новото при тях и какъв тип обучение им трябва според най-новите тенденции.

“Има повече бройки за прием на студенти в техническите специалности за следващата учебна година в университетите, но голямата борба е да се запълнят те с качествени студенти”, коментира министър Денков.

“На децата и на техните родители трябва да им стане ясно, че това е една прекрасна перспектива за кариерно развитие. Инженерите са добре платени, търсят се на пазара на труда и така ще бъде и през следващите години, прогнозира перспективите пред професията проф. Денков.

Непрекъснато се обогатяват инженерните специалности във връзка с развитието на новите професии, на новите технологии - на роботиката и автономните коли, допълни той.

“Фирмите търсят студенти за стажове от Техническия университет още от първи курс до завършването им през четвърти курс. Заплащането зависи от самите фирми, като студентите получават възнаграждение на нивото на млад служител”, посочи ректорът на Техническия университет в София проф. Георги Михов.

Той информира, че за студентски стажове фирмите търсят информатици, компютърни специалисти, телекомуникационни специалисти, електроинженери и специалисти от областта на електрониката, автоматиката, както и машинни инженери.

По думите му в някои от фирмите студентите получават средно около 500 лева заплата по време на стажа, но има и фирми с над 1000 лева.

В изложението на работодатели "Стажове" в ТУ участват 82 фирми.

На форума представители на бизнеса имат възможност за директен контакт със студентите, като техни потенциални работодатели, за да им представят информация за своята дейност, за свободните си стажантски позиции и за стипендиантските си програми.

Според него субсидиите са осигурени, но е важно да има и кандидати.

Той е на мнение, че един от големите проблеми в средното образование е, че математиката трябва да се изучава по-засилено, за да са по-добре подготвени учениците за инженерните специалности.

Проф. Николай Денков смята, че е твърде рано да се говори за матура по математика, но заяви, че „това е една опция”. “В много страни матурата по математика е задължителна”, напомни образователният министър.

По този повод проф. Георги Михов отбеляза, че “има проблем с подготовката на учениците от средното образование по математика и физика, а в инженерните науки са необходими големи познания по математика”.

“Затова в Техническия университет организираме допълнителни часове по математика и физика за студенти от първи курс”, обясни ректорът проф. Михов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
0pk
преди 7 години
Ми позатворете малко тез икономически вузове, дето вадят "млади, красиви и интелегентни" протестъри само...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още