IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промяна в правилника за държавните дружества ще затяга продажбата на активи

Промените ще осигурят предпоставки за по-широка публичност и прозрачност, твърдят от икономическото министерство

22:01 | 04.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

До 4 май за обществено обсъждане са предложени промени в правилника на Министерство на икономиката, с които се урежда редът за упражняване правата на държавата в търговските фирми с държавно участие в капитала.

Инициативата на икономическото ведомство, ръководено от Теодор Седларски, е да се уеднакви правният режим за извършване на сделки от едноличните търговски дружества с държавно участие в капитала и фирмите, които те контролират, като се ограничат възможностите за допускане на нарушения при продажбата на активи от компаниите.

С промените се цели привеждане на правилника в съответствие с действащата нормативна уредба в страната, с оглед обстоятелството, че част от текстовете на разпоредбите на сега действащия Правилник не кореспондират с разпоредбите на редица нормативни актове, приети в последните години, аргументират се в икономическото министерство.

Сред тях са Закона за приватизация и следприватизационен контрол, Кодекс за застраховането, Закон за счетоводството, Закон за независимия финансов одит, Закон за обществените поръчки и министерско постановление 114 от 2010 г., уточняват от ведомството.

Друга цел на промените е уеднаквяване на правния режим за извършване на сделки от едноличните търговски дружества с държавно участие в капитала и дружествата, които те контролират, и ограничаване на възможностите за допускане на нарушения при продажбата на активи от компаниите.

Разпоредбите на правилника определят реда и условията за сключване на договори само по отношение на едноличните търговски дружества с държавно участие в капитала, но не и на дружествата, които те контролират.

Промените ще осигурят предпоставки за по-широка публичност и прозрачност при осъществяване на сделки от посочените юридически лица, убедени са в министерството на Седларски.

Оттам напомнят, че липсва единен източник, от който потенциалните купувачи могат да черпят информация за предстоящи разпоредителни сделки с активи от едноличните търговски дружества с държавно участие в капитала и дружествата, които те контролират. Сега информация може да се вземе само от Специалния бюлетин на ведомството, в който се публикуват всички обявления за продажба на имущества от масата на несъстоятелността на търговските дружества.

В министерството са убедени, че с промените ще се избяга от досегашната противоречива практика за учредяването на вещни права върху недвижими имоти, собственост на дружествата, която е свързана с това дали е необходимо или не разрешение от едноличния собственик на капитала.

От икономическото ведомство посочват, че сега има различие в подхода при едноличните дружества с ограничена отговорност и едноличните акционерни дружества, когато това се отнася за реда при учредяване на вещни права върху недвижими имоти, собственост на тези фирми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още