IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед се готви да ореже облигациите в баланса си тази година

В годините на кризата институцията натрупа ценни книжа за 4,5 трилиона долара в баланса си

22:26 | 05.04.17 г. 26
<p>
	Снимка: <em>Федерален резерв на САЩ</em></p>

Снимка: Федерален резерв на САЩ

Федералният резерв е обсъждал планове да намали натрупаните държавногарантирани и ипотечни облигации в баланса си през тази година. Това става ясно от протокола от последното заседание на институцията, цитирана от Market Watch.

В баланса на Фед има ценни книжа на стойност 4,5 трилиона долара, натрупани в годините, в които институцията се бореше с финансовата криза, допълва Ройтерс.

По този начин беше възможно поддържането на ниските лихвени проценти в предишните години. Изкупувайки ценните книжа, Фед стимулира откриването на нови работни места и икономическия растеж на страната.

С намаляването на обема на тези книжа институцията, която играе ролята на централна банка на САЩ, пък си отваря пътя за промяната на политиката днес и по-високите лихви. Всички участници в заседанието, провело се на 14-15 март са на мнение, че изпълнението на тези планове трябва да бъде внимателно подбрано и ще зависи от икономическите и финансовите условия.

От протокола става ясно, че членовете на Фед са гласували с 9 към 1 гласа за увеличаване на лихвата през март до нива между 0,75% и 1%. Това е второто увеличение за последните три месеца и е сигнал, че институцията планира да повиши лихвите още два пъти през тази година, особено на фона на растящата инфлация.

В същото време обаче във Фед очакват забавяне на американската икономика през първите три месеца на годината. Все пак в институцията вярват, че това ще бъде временно явление, посочва Market Watch.

Следващото редовно заседание на Фед е насрочено за 2-3 май.

Стенограмата, публикувана днес, се оказа изненадваща за пазарите, които не очакваха промяна по отношение на натрупаните в баланса книжа преди средата на 2018 година, допълва още Ройтерс. Данните станаха причина за рязко поскъпване на щатските държавни облигации и спад на стойността на щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

25
rate up comment 1 rate down comment 2
julian12
преди 6 години
Само 35 год. ли? Като гледам тук разни пишман програмисти и търговци са ги понаучили тия неща за доста по-кратко време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 6 години
Пари бих дал за да го видя това как ще се отърват само от 1 трилион ...И другият месец като Дау и компания се сринат с по 20-30% какво ще правят ФЕД, ФЕД 2.0 и там да се раздуе баланса, само че ще е следствие на директно вливане на фондовият пазар. Йелън не знам как го мисли, че ще стане, но Тръмп ще има много сериозни проблеми, с контрата която ще я играе ФЕД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 4
data
преди 6 години
Чайниците купуват злато щот нямат много , говоря като процент от общите резерви . Дори Бг има повече злато по този показател :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 3
data
преди 6 години
Че не ми се получи нещо линака : "През 2015 г. Великобритания ще изплати част от неплатения си дълг, взет за да финансира Първата световна война, пише "Ройтерс". Страната ще изплати държавни облигации, издадени преди почти 90 години от тогавашния министър на финансите Уинстън Чърчил."Та в кратце - няма невъзможи неща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 2
data
преди 6 години
Искаш ли жокер ? Само катhttp://***.dnevnik.bg/photos/2015/01/24/2450030_fotogaleriia_uinstun_churchil_koito_pochina_predi_50/***.dnevnik.bg/sviat/2014/11/01/2410735_velikobritaniia_shte_izplati_chast_ot_dulga_polzvan_za/о пример :
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 6 години
Времето ще докаже, че представяното от мен е истина.Книгите ми са със задача да представят резултатите от мои изследвания за полезен за устойчивия обществен просперитет модел за прилагане на парите.Ако Вие направите същите изследвания, то и Вие ще разкриете написаното от мен.Вие сте прав, че сега държавите, включително САЩ те прилагат разкритите от мен знания.Наред с тази истина, защо не напишете какво прилагат?Моля, помислете какво прилагат и тогава сравнете (няма други) двете възможности (1) вреден или (2) полезен модел за прилагане на парите.Вие кой, сегашния вреден или възможния за въвеждане полезен модел за прилагане на парите избирате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 2
scott
преди 6 години
митев, кака, имам за теб една новина.У ДНЕШНИА СВЕТ, особено у САЩ най-се интересуват от управление на икономиката и от правене на пари.Та, гарантирам ти, ако имаше поне 1% зърно у твойта книга: вече да са я прочели, превели и да я ползват. Тоес - прочели са я, убедили са се, че е *** и са те пуснали да пасеш. Ти! Колко пари направи от твойта кнега?Гарантирам ти, че анализаторита на ЦРУ езчитат сичко. и на пищу и на марсиански....а, ти я предоставяш БЕЗПЛАТНО?!?!?!?!? Бъди благодарен, че не са ти пратили екипите. и ше ти ги пратат, ако нещо така станеш опасен за себе си. раздават секви хапчета. сини,червени, ше им се наслъдиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Псолютно! Еваларка!"... защото никой не говори за преструктуриране на цялата парична система и системата на дълга..."Там е заровено кучето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 3
nide
преди 6 години
Ключовият момент е акцента е върху политиката. Това е горивото което ще запали срив в общественото доверие. Навлизаме във време на "Политически Ад" в глобален мащаб. Политическата промяна ще помете Европа, Австралия и дори Азия. Никой не може да спре това - нито Тръмп, нито Льо Пен, или всеки друг реакционен политик. Пресякохме точката от която няма връщане, защото никой не говори за преструктуриране на цялата парична система и системата на дълга. Това няма да се осъществи, докато старото не се срине и изгори. Тръмп повиши надеждите за промяна. Фондовият пазар започна да се покачва поради причини, които ще объркат най-много. Това не е "Тръмп рали", а "рали" поради срив в доверието в правителството. Провал, особено по отношение на търговията ще вгорчи доверието в правителството напълно, точно както при Обама. Същото важи и в Европа. Загубата на крайната десница в Холандия окуражи Брюксел, че това са само "популистки" движения с кратък живот, които ще умрат. Това обезсмисля всяко възможно движение за реформа и гарантира ПРОБЛЕМИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 5
Иван Митев
преди 6 години
Истината е: Сега (при наличието на вреден модел за прилагане на долара) Федералният резерв на САЩ (ФЕД) не може да предотврати актуални щети, защото не е с необходимата компетентност.Ваша воля е да зачитате истината.Пример 1:Ако ФЕД бяха компетентни, досега да са разрешили проблема за постоянно нарастващата опасност за катастрофална криза.Пример 2:Ако САЩ прилагаха представените от мен знания, САЩ щяха да са с полезен модел за прилагане на долара и нямаше да имат сегашните дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още