IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Минимална работна заплата от 1000 лв. не е реалистична

Ако вървим с тези темпове на ръст на доходите, ще имаме средната покупателната способност в Европа през 2040 година според Мика Зайкова

10:55 | 06.04.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Минимална работна заплата от 1000 лв. не е реалистична, а абсурдна. Около тази позиция се обединиха пред Bulgaria ON AIR финансистът Мика Зайкова и икономистът Стоян Панчев.

В своя официална позиция от КТ "Подкрепа" вчера обявиха, че ще настояват от бъдещото управление за 1000 лева минимална работна заплата до четири години. Освен това синдикатът настоява и за 1500 лева стартова лекарска заплата.

Икономистът Стоян Панчев твърди, че средните заплати във всяка от областите в страната са различни и няма как във всеки регион заплащането да е еднакво.

Темата предизвика спор между двамата гости, защото Стоян Панчев смята, че не трябва въобще да има минимална работна заплата. Мика Зайкова нарече думите му "пълен абсурд", защото тя е на мнение, че не може за еднакъв труд да се плаща различна заплата. В България не сме достигнали все още реалистичният процент на минималната заплата спрямо средната, отчете тя.

Все пак Мика Зайкова е категорична, че минималното заплащане за страната от 1000 лв. е нереализуемо и че размерът на минималното възнаграждение може да достигне най-много до 600-700 лв. Финансистът каза същото и за предизборните обещания на ГЕРБ за средна работна заплата от 1 500 лв.

Ако вървим с тези темпове на ръст на доходите, българите ще стигнат средната покупателната способност в Европа през 2040 г., коментира Зайкова.

Панчев определи обещанията на ГЕРБ за 1 500 лева средна работна заплата като популистки, защото размерът й зависи от икономическия растеж. Пред него обаче има някои пречки.

Вижте още във видеото



 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Спящият бик
преди 6 години
Говорим за минимална заплата, а тя има социален характер и се определя нормативно. Който иска повече, ще трябва да си я изкара :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
krasssen
преди 6 години
И още 529 лв. командировачни (не е трудно да се оформят) и сумата става същата с по малко данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Спящият бик
преди 6 години
Според мен реалистичното е 471 лв. 50% над минималната пенсия, а тя не трябва да е по-ниска от линията на бедност - 314 лв.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още