IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакваме от най-важната дипломатическа среща в света

Китайският президент Си Дзинпин ще гостува днес и утре на американския държавен глава Доналд Тръмп

11:15 | 06.04.17 г. 11
<p>
	Комплексът, в който ще отседне Си Дзинпин по време на престоя си в САЩ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Комплексът, в който ще отседне Си Дзинпин по време на престоя си в САЩ. Снимка: Ройтерс

Китайският президент Си Дзинпин ще гостува днес и утре на американския държавен глава Доналд Тръмп, който по време на предизборната си кампания отправи остри критики към Китай, че е откраднал милиони работни места от САЩ.

Двамата ръководители ще вечерят в резиденцията на Тръмп Мар-а-Лаго във Флорида, а за утре са предвидени поредица срещи. Малко информация за програмата на посещението на Си Цзинпин е предоставена на медиите. Във всеки случай се очаква разговорите между ръководителите на двете най-големи икономически сили в света да бъдат "много трудни“, отбелязва AFP.

Магнатът на недвижимите имоти не се поколеба по време на кампанията си да издигне Китай като основен съперник на Съединените щати, по-специално в сферата на международната търговия. Освен това Тръмп обвини Пекин, че манипулира националната си валута.

Друг болезнен въпрос, който се очаква да бъде повдигнат на срещата под палмите във Флорида, е търговията. Тръмп иска да засегне деликатната тема за дефицита на САЩ с Китай, възлизащ на близо 350 млрд. долара през 2016 г.

Срещата на Доналд Тръмп с китайския му колега Си Дзинпин е най-важният дипломатически контакт, който ще бъде установен от американския президент след встъпването му в длъжност. Започващите днес двудневни преговори в Мар-а-Лаго ще са тест дали двамата мъже - непредвидимият новак в политиката Тръмп и премереният, опитен лидер Си Дзинпин - могат да управляват ефикасно най-важната двустранна връзка на света, пише в. New York Times.

С отмятането от международното споразумение за климатичните промени, с отказването от ориентираното към Азия търговско споразумение и с призива за съкращаване на финансирането на ООН, Тръмп вече отстъпи лидерството в ключови сфери на Си Дзинпин, който иска да увеличи ролята на Пекин на световна сила и все по-усилено позиционира страната си като съперник на САЩ. Ще бъде катастрофално за Америка и света, ако Тръмп продължи по този път на разтоварване от ангажименти, пише американското издание в редакционна статия, цитирана от БТА.

Има повод за притеснение, че Тръмп не е подготвен да започне може би най-важната връзка с чужда страна през своето управление. Си Дзинпин ще пристигне с изпипан до последния детайл списък с китайски искания; Тръмп, който тепърва трябва да назначи хора на ръководни правителствени постове, отговарящи за Азия, и да направи преглед на политиката към Китай, като че ли импровизира, пише също в редакционна статия в. Washington Post.

Опасността е, че Тръмп, подобно на държавния секретар Рекс Тилърсън по време на неотдавнашната му визита в Пекин, може да се подведе по визията на Китай за "нова форма на взаимоотношения между големите сили", допълва изданието.

Тръмп определи Северна Корея като най-неотложния проблем на националната сигурност, след като предшественикът му Барак Обама го предупреди, че Пхенян напредва в осъществяването на целта си да се сдобие с ядрена ракета, способна да порази САЩ, пише в. Financial Times.

Той заяви пред британското издание, че ще призове Си Дзинпин да окаже повече натиск върху Северна Корея да спре ядрената си програма и че е готов да действа едностранно, ако това не стане. Американски представител каза, че отговорът на китайския президент ще бъде "в известен смисъл тест за отношенията" между Вашингтон и Пекин.

Китайските ръководители бяха шокирани, когато Тръмп скъса през декември с дългогодишната традиция - разговаря с тайванската президентка Цай Ингвен и намекна, че може и да не се придържа към политиката "Един Китай", съгласно която Вашингтон признава единствено властите в Пекин за китайско правителство. Тръмп даде заден ход през февруари в телефонен разговор със Си Дзинпин, но всеки признак на нова промяна в курса ще постави неговия гост в доста неудобно положение, пише FT.

Британското издание отбелязва важността на решението Си Дзинпин да бъде приет в Мар-а-Лаго, а не в Белия дом, защото според вестника това показва каква важност се придава на китайския лидер, особено след като там гостува за три дни японският премиер Шиндзо Абе. И докато Тръмп и Абе изглежда си допаднаха, американските и китайските представители се притесняват как ще се развият отношенията между Тръмп и Си, посочва вестникът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 6 години
По-скоро на срещата с др. Си чичко Доналд ще разбере, че вече е изпуснал влака и нема как да си намести търгицата между Китай и Русия ... хихи... Не искам да накърнявам чувството ти на възхищение към Тръмп, аз също го уважавам, макар и по-умерено, но в момента точно чрез Тръмп американците показаха на цял свят, че президентът им и за ч^еп за зеле не става и нищо не зависи от него - кой би седнал да се договаря на сериозно с него, като думата му не струва и колкото дъвка ригли ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 4
многодобре
преди 6 години
....защо няма и ред,че не се говори от твоите медии за купищата от трупове на цивилни в Мосул? ...защо не се коментира с подобен плам убийството на тези хора от коалицията водена от сащ?.....на теп не ти е нужно много....за теб ,мразещия всички онези,които не *** американския корпоративен ***,всички други са ***,гадни твари незаслужаващи да живеят. ....и джелезен пази се от *** да не идеш за скап
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 12
Ironhorse
преди 6 години
Също като Ленин и Сталин, Путин за да задържи властта подлага на терор руския народ.Путин уби Литвиненко, не защото предаде доказателства на Ми6 уличаващи Путин в директни връзки с Тамбовската мафия, а защото даде доказателства, че Путин е организирал атентатите в Беслан, за да започне втората чеченска война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
многодобре
преди 6 години
....добре де,да видим....с каква скорост ще го подминат и това!!!! /пореден номер от страна на америка,за да си върнат изгубени позиции в региона/.....нама да запеят друга песен,защото,ако престанат с перченето резила им ще е голям. Ще си повтарят едно и също,но до тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Пазарлъци от вида - това за мен, онова за теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 11
Ironhorse
преди 6 години
O, импа-пингвин се показа.Чети и плачи:Президентът на САЩ Доналд Тръмп гледа на Русия като на проблем. Това става ясно от вчерашни изявления на посланичката на САЩ в ООН Ники Хейли, предаде Франс прес, цитирана от БТА."Критикувала съм Русия повече пъти, отколкото мога да преброя, защото ако те правят нещо, което не ни харесва, ще им го казваме", каза четирийсетгодишната консерваторка на международен женски форум в Ню Йорк."Те направиха разни неща с Крим и Украйна . . . а сега се опитват да разпънат чадър над Башар Асад. Това са неща, които няма как да подминем", заяви тя. "Имах разговори с президента, по време на които той каза, че смята, че Русия е проблем", добави Хейли.Коректно давам и източника:http://***.faktor.bg/bg/articles/vashington-prezidentat-na-sasht-donald-tramp-gleda-na-rusiya-kato-na-problemРусия, по-скоро путкунчу, вече не го бръснат за нищо.Той си е един обикновен азиатски сатрап, избил хиляди хора, за имагинарно величие на някаква голяма клоака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
ing5rov
преди 6 години
Импе , на тая среща става въпрос за ного мангизи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 12
Императорът
преди 6 години
Най-важната дипломатическа среща на света ще е между Доналд и между Вова. Не мисля, че главният китайски човек е по-важен и по-влиятелен от Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още