IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо пием по-скъпо кафе?

Заради проблеми с реколтата и недостиг на суровина за първи път в историята си Бразилия се изправя пред необходимостта да внася кафе

12:44 | 06.04.17 г.
<p>
	<em>Графика:&nbsp;Infograffiti</em></p>

Графика: Infograffiti

В цял свят, включително и в България, се наблюдава увеличение в цената на някои от основните марки кафе. Стойността на суровината е в основата на поскъпването и тенденцията се очаква да продължи, съобщават от Infograffiti.

С над 50% е поскъпнало зеленото кафе или суровината за най-разпространения в България сорт – Робуста, за периода от 1 март 2016 г. до 1 март 2017 г. Цената на сорта Арабика се е увеличила с над 26%.

Причината за поскъпването се крие в рекордно слабите реколти в няколко от най-големите страни производителки на кафе, които страдат от сериозните глобални изменения в климата.

Наблюдава се затопляне на атмосферата точно в регионите, в които се отглежда кафе, или в така наречения „кафеен пояс“. Този пояс обединява всички региони по света, които имат нужните условия за отглеждането на кафе - около Екватора.

Въпросните територии са разположени на надморска височина от около 600 до 2 200 метра за Арабика и от морското равнище до 800 метра за Робуста. Това осигурява необходимите на кафето горещи дни и хладни нощи. С промяната на климата обаче нощите се затоплят и това намалява площите, подходящи за отглеждане на кафе.

Според анализаторите на сектора с изменението на климата ще трябва да се променят и областите, в които се отглежда кафе. В момента се правят инвестиции да се създаде добив доста по-далеч от Екватора. Дали ще са успешни тези начинания и кога - все още не е сигурно.

Поради проблеми с реколтата и недостиг на суровина за първи път в историята си Бразилия – най-големият производител и износител на кафе в света, се изправя пред необходимостта да внася кафе.

С внесеното количество страната иска да задоволи вътрешното си търсене. Това обаче доведе до протести на производителите и засега вносът е спрян.

Заради сушата в районите, където се отглежда кафе в Бразилия, реколтата от сорта Робуста е малка. Явлението не е от скоро и вече е увредило голяма част от кафените дървета в региона. Голяма част от фермерите се опасяват за препитанието си и вече са подменили кафените растения с пиперови, което прави бъдещето на сорта още по-неясно.

Покачват се и цените на Робуста кафето във Виетнам – другият голям производител, като достигат рекордни нива от 5 години насам. Във Виетнам се изменя продължителността и интензитета на дъждовния сезон и се очакват с 20% по-малко добиви.

Обикновено дъждовният сезон в страната свършва в началото на Октомври, а сега продължава до Декември.

Проблем там са и застаряващите кафени дървета, но ако сезоните продължат да вредят на реколтата, фермерите ще се преориентират и няма да ги подменят. Обилните дъждове и наводнения влошиха качеството и на добитата вече реколта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още