IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия неочаквано повиши един от лихвените проценти

По този начин регулаторът затегна паричната си политика, за да се справи с ускоряващата се инфлация

15:23 | 06.04.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индийската централна банка неочаквано повиши лихвата по операциите за обратно изкупуване, но остави основата ставка без промяна. По този начин банката затегна паричната си политика, за да се справи с ускоряващата се инфлация, посочва Bloomberg.

Лихвата по операциите за обратно изкупуване беше повишена до 6% от 5,75%, а репо лихвата, която се смята за основния лихвен процент, остана без промяна на ниво 6,25%. В своето изявление централната банка на Индия посочва, че в банковата система има излишно финансиране след мерките от страна на властите изтегли от обращение банкнотите с голям номинал в рамките на усилията за справяне с корупцията и укриването на данъци.

„Все още има инфлационен натиск, особено в цените на услугите“, пише в изявлението. „Бъдещата парична политика до голяма степен ще зависи от излизащите данни за макроикономическите условия“, се казва още в текста. 

Ходът на индийската централна банка следва затягането на паричната политика в САЩ и е поредната изненада от страна на регулатора, начело с Урджит Пател. През февруари регулаторът промени позицията си от гъвкава и осигуряваща подкрепа към неутрална. Според централната банка излишните средства в банковата система създават риск от ускоряваща се инфлация и може да попречат на институцията да постигне целевото ниво от 4% ръст на потребителските цени.

След решението на банката доходността по държавните облигации се повиши, а рупията възстанови загубите. Към 14:30 часа българско време рупията поскъпва с 0,73% до 64,580 рупии за долар.

Банката очаква средна инфлация между април и септември тази година от 4,5% на годишна база и 5% между октомври 2017 г. и март 2018 г.

„По-строгият тон в изявлението показва, че в централната банка се притесняват за инфлацията“, казва Анджали Верма, икономист във PhillipCapital.

Регулаторът трябва да се справи със скок в депозитите след демонетизацията и това ограничава способността на банката да се намесва на форекс пазара и да овладее поскъпваща рупия. По-скъпа валута би понижила вносните цени и би свила инфлацията много по-силна рупия би спънала възстановяването на износа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 6 години
Индия страда от вреден (за устойчивия обществен просперитет) модел за прилагане на парите. Ако не се допускаше тази грешка държавата нямаше да има сегашни дългове. Все още обществеността не зачита вредното държавно поведение и болезнените злини се уголемяват.Сега Индийската централна банка не може да предотврати актуални щети, защото не е с необходимата компетентност.Възможностите са: 1) При запазване на вредния модел за прилагане на парите щетите се уголемяват. 2) При полезен модел за прилагане на парите подсигурява се устойчив обществен просперитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още