IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението между САЩ и ЕС се засили заради безвизовите пътувания

Еврокомисар Аврамопулос отхвърли идеята на Джон Кели да бъдат преосмислени безвизовите пътувания на граждани от ЕС до САЩ

22:33 | 06.04.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Напрежението между високопоставени американски и европейски представители се засили заради перспективата за ограничаване на безвизовите пътувания за граждани на Европейския съюз (ЕС) до САЩ заради опасения за сигурността, съобщава Wall Street Journal.

Еврокомисарят по миграцията и вътрешните дела Димитрис Аврамопулос в четвъртък отхвърли коментарите, направени от министъра по вътрешната сигурност Джон Кели за възможно преосмисляне на безвизовото пътуване за граждани на ЕС. Трансатлантическият спор се случва в момент, в който администрацията на Тръмп се опитва да засили проверките по сигурността на границите на САЩ, а ЕС разшири безвизовия си режим, за да включи Украйна.

В изказване пред Сената в сряда Кели предложи програмата, която позволява на гражданите на почти всички страни от ЕС да пътуват до САЩ без виза, може да бъде преосмислена заради потенциален риск, че терористи с европейски паспорти може да влязат в САЩ, без да бъдат проверени.

Той заяви, че около 10 хил. европейски граждани се борят за ИДИЛ и може да се качат на самолета и да пътуват без виза до САЩ заради свободното придвижване на хора в ЕС и факта, че в много случаи страните не знаят, че техни граждани са били извън тях, за да се бият в Сирия.

Аврамопулос, който наскоро се срещна с Кели, за да обсъдят стъпки точно в обратната посока и разширяване на безвизовото пътуване до всички страни от ЕС, реагира с изненада на изявлението.

„Трябва да сме внимателни, когато използваме цифри. По наши оценки около 5000 европейски граждани са пътували до Сирия и Ирак, а не 10 хил. Но не всички ще се върнат: по оценки около половината все още са там, загинали са в битка, а някои от тях са се върнали в Европа“, каза Аврамопулос. „Знаем кой се е върнал и тези хора са под наблюдение от службите за национална сигурност, отбелязани са в базите данни по сигурността и се следят“.

Той добави, че от 7 април паспортите на всички пътуващи, независимо дали са граждани на ЕС или не, ще бъдат сверявани с базите данни по сигурността при влизането и излизането си от блока. Досега гражданите на ЕС бяха изключени от подобни гранични проверки.

„По-голямата част от гражданите на ЕС не представляват заплаха за САЩ. Това важи и за американските граждани, идващи в Европа“, добави той.

Аврамопулос заяви, че все още полага усилия и за останалите пет страни от ЕС – Кипър, Полша, България, Румъния и Хърватска – да отпаднат визите. „Обсъжданията с всички замесени страни ще продължат през следващите седмици в духа на доброто сътрудничество и партньорство“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още