IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петер Прат: Прибързано е да се говори за по-бавно изкупуване на активи от ЕЦБ

Според главния икономист на Европейската централна банка сегашните данни не сочат в тази посока

11:57 | 07.04.17 г.
<p>
	<em>Петер Прат. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Петер Прат. Снимка: Архив Ройтерс

Прибързано е да се говори за каквото и да е забавяне на темпа на програмата за изкупуване на облигации. Това заяви главният икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Петер Прат, цитиран от Ройтерс. „Сегашната информация не сочи в тази посока“, допълва той.

„Прибързано е да обсъждаме този въпрос – за допълнителното забавяне на темпа на изкупуване на активи“, посочва Прат.

„Ще имаме среща на Управителния съвет, който ще направи тази оценка“, казва още той. По думите му въз основа на днешната информация не може да се заключи, че ЕЦБ трябва да поеме в тази посока. 

Ройтерс припомня, че от началото на април месечният обем на изкупуваните облигации беше понижен от 80 до 60 млрд. евро и се очаква планът за стимули да действа до края на тази година.

В четвъртък президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че паричната политика на банката остава подходяща.

„Уверени сме, че политиката ни работи и че перспективите пред икономиката постепенно се подобряват“, каза Драги по време на конференция във Франкфурт.

„Но въпреки това не виждаме достатъчно доказателства, за да променим значително оценката си за перспективите пред инфлацията, която все още зависи от значително количество подкрепа от паричната политика. Затова преоценка на текущата парична политика сега не е основателна“, допълни президентът на ЕЦБ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още