IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От десет книги само две си връщат инвестицията в България

Големият проблем в книгоиздаването в България е, че на него не се гледа въобще като на бизнес, коментира литературният консултант Светлозар Желев

11:27 | 09.04.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От десет книги една е много печеливша, две си връщат инвестицията и седем са на загуба. Това каза литературният консултант и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" Светлозар Желев в предаването Boom&Bust по Bloomberg TV Bulgaria.

"Книгоиздаването е бизнес като всеки друг", обясни Желев. "Той се подчинява на същите правила, но в него има и още нещо. Големият проблем в книгоиздаването в България е, че на него не се гледа въобще като на бизнес".

"За книгоиздаването се мисли в контекста на неговата културна мисия и ролята му на сериозна част от културата, на нещо, което формира публики", добави Желев. По думите му на книгоиздателите се гледа като на мисионери или благотворители. "Ако те бяха такива, нямаше изобщо да има книгоиздатели", обясни литературният консултант.

"Факт е че има много издатели, които гледат на бизнеса си като на благотворителност, но за да оцелееш на пазара, трябва да гледаш на книгоиздаването и от бизнес гледна точка", категоричен е той. 

Според него краят на хартиената книга е чувствително преувеличен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Пуки
преди 7 години
Купувам редовно книги, но не зная кога за последно съм купил книга от български автор. В момента чета Управление на групи и екипи на Ивайло Стоянов и съм убеден, че българските автори имат бъдеще. Препоръчвам я, но не всеки може да я чете и разбере. Не съм я купил обаче на децата е. Като се изключи специализираната литература обаче нищо не ми прави впечатление от българските заглавия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
scott
преди 7 години
Таз статиес нема нищо общо с действителността....ИЗДАТЕЛИТЕ пичелът страшно много. ОБАЧЕ НЕ ОТ ПАЗАРА. Просто си калкулират труд, матряли, време. И смъкват ено 3-5 хилки от "авторите". След което ги оставят да се борят сами на пазара. Заливат книжарниците с нови и нови книги, от които те вече са спичелили без да са продали и една бройка.....НАЙС,А? ИСТИНСКИ ПИЧЕЛИВШИТЕ ОБАЧЕ са тез, доредилите се до държавната софра и поръчки. Винаги хвалени, винаги отгоре, яко хонорари. И те така. Читателите свършиха, скоро ше свършат и "авторите". Чак тогава издателите ше се чукнат по главите кво са направили. Геуй футболот копеуе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Издатели в повечето случаи са самите автори. Вместо да се опитват да пишат продаваеми книги и да печелят от труда си, те се задоволяват с това, което предварително са изпросили от спонсори... защото са "велики".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още