IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската фондова борса трябва да се специализира, смята експерт

С приватизацията на БФБ-София от голям борсов оператор ще се изхвърли политическото влияние, посочи Асен Христов, председател на надзорния съвет на Еврохолд България

12:11 | 10.04.17 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	Асен Христов. Снимка: <em>Еврохолд България</em></p>

Асен Христов. Снимка: Еврохолд България

За да се развие Българска фондова борса (БФБ-София) трябва да променим правилата. Трябва да привлечем външни играчи, хора, които се интересуват от нея. Трябва много ясно да се формулира стратегията пред борсата,  като тя може да бъде специализирана в един сегмент.

Това коментира в ефира на предаването Boom & Bust на Bloomberg TV Bulgaria Асен Христов, председател на надзорния съвет на Еврохолд България.

За пример той даде борсата в Люксембург, специализирана в сегмента на фондовете.

Според него специализацията може да бъде във високотехнологични компании, а за българската борса той препоръча застраховане или пенсионни фондове, като целта е борсата да получи конкурентно предимство. 

„С приватизацията на борсата от голям борсов оператор ще се изхвърли политическото влияние. Трябва да престанем да се страхуваме и да създаваме законови правила и регулации, които да спъват пазара под предтекст, че бранят т.нар. малки инвеститори от неясни беди", убеден е Христов.

"Приветствам това, което прави новият председател на КФН Карина Караиванова. Тя има желание да направи нещо, но трябва да й се развържат ръцете. На българската борса е възприето, че трябва да й се бъркат политици, да се прилагат политики, а единственото нещо, което трябва да се направи, е да не й се бъркат", допълни той.

По думите му борсата е място за привличане на капитали, които са извън банките и са несигурни.

Той напомни, че в момента в застрахователните и пенсионните дружества има 16 млрд. лева, като „една трета са инвестирани навън, защото тук няма в какво“.

Христов е на мнение, че „в тази ситуация твърдият валутен борд вече е в тежест за България” и е категоричен, че при тези условия, нито борсата, нито икономиката могат да се развиват.

Асен Христов напомни, че Евроинс Иншурънс Груп готви търгово предложение за дъщерното застрахователно дружество Евроинс, като обясни, че процедурата е стандартна.

Вижте целия разговор във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
QUANTUM
преди 6 години
Общо взето БФБ се е специализирала вече, в това мажоритарите да точат миноритарите. То няма какво да се качи на тази борса, те умуват как да пускат и деривати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
iezuita
преди 6 години
точно тези ли играчи се хванаха за борда, където с книжните печалби се влачат под номинал сума ти време!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
toto 2
преди 6 години
Ами да вложи малко "собствени средства " и да си подкрепя акцията ...Има доста примери дори на нашата борса ....Когато в продължение на 10 години не изкарваш никаква печалба , и цената на компанията ти е максимум 1,2-1,3 как искаш да има "камилчета "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
vankata89
преди 6 години
Както винаги много говорене никакви резултати. Още чакаме see link и акциите на международни компании кито да се търгуват на наща борса. Аз им предлагам да се специализират в PinkShit акции :D. Ще им отива. Държа 20 акции от БФБ за спорта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
ceneto
преди 6 години
една препоръка, изгледайте видеото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 4
Ferry
преди 6 години
прав е човекъ..... няма как да си кривим душата и на черното да казваме бяло...у българье е така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
toto 2
преди 6 години
Ще му се да няма регулации и да обират паричките на вложителите ей така през 5-6 години ,като позабравят малко и после пак ..И резултатите на компаниите ВЪОБЩЕ не са важни ,а очакванията видите ли на някои нови "камилчета " ..Примера на Лемон Брадърс беше много, много на място
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
ceneto
преди 6 години
не разбрах как ще проработи това специализиране, за високо технологични, пенсионни и застрахователни компании?според мен и сега си е сегментирана борсата, като се търгува основно един сегмен - шитове"Трябва да престанем да се страхуваме и да създаваме законови правила и регулации, които да спъват пазара под предтекст, че бранят т.нар. малки инвеститори от неясни беди", убеден е Христов." наистина трябва да е по просто написано и да е ясно малкият инвеститор подпомага, големия и с това да се изчерпа темата, тамън ще останат само пенсионни фондове и ще имаме сегментиран пазар за пенсионни фондове, сега почна да ми се изяснява
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още