IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън: Американската икономика е в доста „добро здраве“

Фед е близо до постигането на двете си основни цели – пълна заетост и здравословното ниво от 2% инфлация

23:47 | 10.04.17 г. 3
<p>
	Председателят на Федералния резерв Джанет Йелън.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Председателят на Федералния резерв Джанет Йелън. Снимка: Архив Ройтерс

Американската икономика е в доста „добро здраве“. Това коментира председателят на Федералния резерв Джанет Йелън в реч пред Университета в Мичиган, съобщава MarketWatch.

Йелън подчерта, че американската централна банка е близо до постигането на двете си основни цели – пълна заетост и здравословното ниво от 2% инфлация. Тя допълни, че нивото на безработица от 4,5% е под равнището, което би могло да се поддържа без да се генерира инфлация.

Според нея Фед няма нужда да придава повече „блясък“ на икономиката и да натиска педала на газта. „Подходящо е в краткосрочен план лихвените нива да се увеличават, за да запазим неутрална позиция“, допълни тя.

Тя обаче не даде повече детайли по това какво според нея означава „неутрална позиция“, отбелязва медията.

„Фед не може да чака твърде дълго, преди да действа, тъй като икономиката може да прегрее“, допълни председателят на институцията. Ако го направи, американската централна банка ще трябва след това да увеличава лихвите с по-бързо темпо, което пък може да доведе до рецесия.

Председателят на Федералния резерв говори спокойно за инфлацията, като отново подчерта, че институцията не желае да надвишава целта за 2% ръст на потребителските цени.

Тя посочи още, че банковата система е в много по-голяма безопасност благодарение отчасти и на ежегодните стрес тестове. Според нея по-строгите регулации не са ограничили кредитирането. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
QUANTUM
преди 7 години
Бе спомям си, че и Бернанки така разправяше, а видяхте какво стана. Такива новини като тази просто профучават покрай мен без да им обръщам внимание. При сегашното печатане на пари, балоните се раздуват бързо и кризите ще стават все по-често. Като гледам как всички са тръгнали да инвестират, като си мислят, че насреща стои реално спестяване, после пак ще ги спасяваме. Спрете с печатането на пари и раздаването на лесни кредити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още