IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Харухико Курода: Ръстът на заплатите в Япония остава слаб

Японската централна банка казва, че ръстът на заплатите е ключова цел, за да може да се постигне устойчива инфлация от 2% на годишна база

12:33 | 11.04.17 г. 2
<p>
	<em>Харухико Курода. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Харухико Курода. Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на заплатите в Япония остава слаб, заяви управителят на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода, цитиран от Ройтерс.

Коментарите му пред парламента сигнализират, че ултраоблекчената парична политика ще продължи да действа, докато не се появят знаци, че възнагражденията нарастват, при положение че безработицата е около 3%.

Курода посочи, че „дефлационният начин на мислене“ - вкоренените нагласи на фона на близо 20 години слаб икономически растеж и ниски цени – прави компаниите предпазливи към агресивно вдигане на заплатите дори и при недостиг на работна ръка.

Японската централна банка казва, че ръстът на заплатите е ключова цел, за да може да се постигне устойчива инфлация от 2% на годишна база. По думите на Курода обаче този таргет остава далечен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
nobel
преди 6 години
Я виж ти. След 20 години на слаб растеж и безсмислено печатане на пари НАЙ-ПОСЛЕ в главите им започва да се прокрадва някаква мисъл. А именно, че без увеличение на доходите бленуваната и жадувана от тях инфлация просто няма как да се случи. Само дето увеличението на доходите не зависи от централната банка. И какво правим в такъв случай? При положение, че в момента даже и за най-кьоравите е пределно ясно, че икономическият растеж НЕ ЗАВИСИ от централните банки и те не могат да направят нищо полезно по въпроса. Могат само да навредят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още