IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Позабравените Балкани отново напомнят за себе си

Младите сърби излязоха на протест срещу избора на президент на фона на спадащата подкрепа за ЕС, обвинения за корупция и натиск срещу медиите

16:33 | 14.04.17 г. 1
<p>
	Хиляди излязоха на протест в Белград срещу избора на Александър Вучич. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Хиляди излязоха на протест в Белград срещу избора на Александър Вучич. Снимка: Ройтерс

От години Балканите не са напомняли за себе си, след като в региона се установи известно спокойствие. Сега обаче притесненията за страните от Западните Балкани отново започват да се завръщат, пише европейското издание Politico.

Отново се появяват етническо напрежение, териториални претенции и политическа нестабилност, които тревожат европейските лидери.

„Ако ги оставим сами – Босна и Херцеговина, Република Сръбска, Македония, Албания, всички тези страни, може отново да имаме война“, коментира преди месец председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер пред вицепрезидента на САЩ Майк Пенс. Има и още една държава, която той не спомена тогава, а има опасност да донесе наистина големи главоболия на Брюксел – самата Сърбия.

Причината е Александър Вучич, смята Politico. Политикът, когото ЕС подкрепя от години, беше избран на първия тур на президентските избори, провели се в началото на месеца. Оттогава в страната се надигна вълна от недоволство и всяка вечер по улиците на Белград и други градове протестират предимно млади хора.

Те смятат, че изборите са били манипулирани и обвиняват Вучич в желание да установи диктатура в страната.
Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която наблюдаваше изборния процес в Сърбия, изрази своите притеснения относно финансирането на кампанията на Вучич, който преди да спечели вота на сърбите беше премиер на страната, както и за самото отразяване на процеса в медиите. Докладът на организацията ще бъде готов след седмици, но каквото и да пише в него, то едва ли би променило нещо, допълва европейското издание.

Самият Вучич обяснява реакцията на протестиращите с „лична ненавист“, която изпитват към него. Протестиращите не крият своите чувства към новоизбрания президент, но посочват и други фактори – правителствен натиск срещу медиите, корупция и ниския жизнен стандарт на сърбите.

Младите хора по улиците споделят, че не виждат своето бъдеще в Сърбия и търсят път извън страната.

Икономиката на страната показва плахи признаци на стабилизиране – безработицата намалява до 13% през миналата година, а очакванията са за ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 3 на сто през 2017 г. Много по-бързо развитие обаче е необходимо, за да бъде повишен стандарта на живот в страната, която остава една от най-бедните в Европа. БВП на човек от населението през 2015 г. достига 5 600 долара, докато средното за ЕС е 35 хил. долара, подчертава Politico.

Опонентите на Вучич разчитат на протестите, за да го отстранят от властта. Шансовете за това обаче не изглеждат големи – подкрепата за новия сръбски президент остава висока.

Притеснителното за ЕС в този казус е, че голяма част от протестиращите всъщност виждат Брюксел като част от проблема. Европейските лидери припознават Вучич, който е бивш ултра националист, като способен да държи европейския курс на страната. Присъединяването на Сърбия към ЕС пък е разглеждано като един от начините за стабилизиране на региона.

Сърбите обаче сякаш не мислят така – през 2009 г. подкрепата за европейското членство е била 67%, а днес влизане в общността подкрепят само 43% от хората. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 5
majnata
преди 7 години
мдаа , чувства се че сме в ЕС ...сърбите с 5600 долара , ние с 5700 евро .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още