IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите на БФБ увеличават своите портфейли и търгуват с дългосрочна цел

Активността на търгуващите на борсата намалява като честота, но не и като брой и обем изтъргувани средства

13:35 | 11.04.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Зад положителните резултати, постигнати от акции на Българската фондова борса (БФБ - София), стои солидна основа, която позволи положителният тренд да продължи във времето. Инвеститорите имат балансирани очаквания за възвръщаемостта, която могат да постигнат, което е предпоставка, че спекулативните средства, търсещи бързи и големи печалби, са много малка част от пазара. Оттук се налага и изводът, че моментните цени на акциите са в по-голяма степен отразяващи реалното представяне на компаниите, отколкото балонизирани като стойност.

Такива изводи могат да се направят от третото проучване за профила на инвеститорите на БФБ през 2017 г., проведено от анализатора Христо Христов и публикувано в неговия личен блог „Икономика и общество“.

Според данните в него инвеститорите са успели да се възползват от положителните движения на цените и да увеличат стойността на своите вложения, като управляваните от тях портфейли нарастват от между 10 хил. – 50 хил. лв. до 50 хил. – 100 хил. лв. Апетитът за ръст осезаемо започва да нараства, като се наблюдава концентрация на средства в по-малък брой акции.

Активността на търгуващите на борсата намалява като честота, но не и като брой и обем изтъргувани средства. „Това ни показва, че самите инвеститори са започнали да бъдат по-селективни в моментите на търгуване и се активизират при подходящи новини“, коментира Христов.

Близо половината (45,1%) от инвеститорите на БФБ посочват, че те се занимават с търговия от минимум 10 години. Това означава, че тези инвеститори са преминали през няколко различни процеса и етапа на живот на българската борса и въпреки ниската ликвидност успяват да реализират печалби, които да ги провокират да продължават да участват на българския капиталов пазар.

От колко време търгувате/притежавате акции на БФБ?

Търсенето на алтернатива на депозитите вече не е водещ фактор за инвеститорите, а на по-предни позиции те посочват, че вложенията им на БФБ са провокирани от търсене на допълнителна дългосрочна доходност и възможност за бързо натрупване на печалби. Ако обаче периодът на ниски лихви се запази по-продължително във времето, това ще намали средната постигната доходност и ще катализира нов процес на прехвърляне на средства от банковите трезори към БФБ.

Коя е основната причина, поради която инвестиратена БФБ?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Hris0 Hrist0v
преди 6 години
Не е Мечков, от мен е проучването :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още