IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готви се референдум за междублоковите пространства и трафика в центъра на София

Допитването ще се състои до края на годината, според общински съветник

14:16 | 11.04.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Подготвя се референдум за строителството в междублоковите пространства и трафика в центъра на София. Допитването ще се проведе до края на годината, съобщи пред Дарик общинският съветник Симеон Славчев от Група "Пет" - Глас Народен, Движение 21 и ПП Зелените, който е един от инициаторите на референдума.

Гражданите на столицата ще бъдат питани дали искат междублоковите пространства да станат част от етажната собственост, което ще рефлектира върху застрояването, и да се ограничи ли автомобилното движение в центъра на столицата.

По думите му има съгласие сред политическите формации в местния парламент за провеждането на референдум и в момента се “изглажда“ формулировката на въпросите, по които столичани ще дадат своето мнение.

Това става само няколко дни, след като Столичният общински съвет окончателно спря провеждането на референдум в кв. "Младост" за застрояването на района.

Славчев посочи, че така ще се въведат еднакви решения за града, а не на парче, както искаше районната администрация на "Младост".

"Едно от моите предложения беше да се върне собствеността на на земята в междублоковите пространства на етажната собственост. Тоест единият въпрос ще е "Искате ли междублоковото пространство да бъде на етажната собственост?" Ако се приеме, че това пространство е на етажната собственост, там няма да може да се строи по никакъв начин, защото собствениците ще могат да правят само няколко неща - зелена площ, спортна или детска площадка. Няма да имат право да правят паркинги, няма да имат право да застрояват, няма да имат право на търговска или друга стопанска дейност", посочи Славчев.

Той ще настоява вторият въпрос да бъде свързан с опазването на околната среда, като се ограничи движението на автомобилите „в някои зони в София, в идеалния център”.

Симеон Славчев е на мнение, че до края на лятото преговорите могат да приключат и през есента да се проведе допитването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 7 години
Що е то междублоково пространство? И какво ще спомогне прехвърлянето му от общината на етажната собственост?Имайте предвид, че за тези земи има данъци и независимо, че са празни имат и такса смет. Така, че правете си сметката добре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Един Българин
преди 7 години
Добра идея, но малко ме съмнява масово да се гласува и то за запазване на градинките. За центъра е същото. *** ще иска да си кара навсякъде и никой да не му пречи. Под "***" разбирам 240-тте неандерталци на жълтите павета. Лично аз от години избягвам да минавам през жълтите павета, защото ги изпочупихме (макар и да се движа с лек автомобил), но трудно можем да се борим с бетонирани глави, които са си купили кола на скоро или пък цял живот са спестявали за такава и сега "некой ше му пречи да кара"!? Хората в центъра ако не им е удобно ами има и други квартали, както има и велосипеди и кракомобили. Градски транспорт за мен от както увеличиха билета няма за това не го предлагам като алтернатива, но все пак в центъра има и метро, което си струва 1,60 (единствено :) ). За пенсионери има евтини карти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още