IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новакът Тилърсън се среща с ветерана на руската дипломация Лавров

Дипломатите ще разговарят на фона на влошените отношения между Москва и Вашингтон

09:55 | 12.04.17 г. 5
<p>
	Сергей Лавров. Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Сергей Лавров. Снимка: Архив Ройтерс

Една от най-дългоочакваните срещи в световната дипломация ще се проведе по-късно днес - между държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън и руския му колега Сергей Лавров. Дипломати на такова ниво се срещат не за първи път, но разговорите днес са натоварени с големи очаквания.

Двамата ще говорят на фона на влошените отношения между Москва и Вашингтон. Още не е ясно дали руският президент Владимир Путин ще приеме среща с Тилърсън, каквато се очакваше.

Какво може да очакваме от срещата на двамата дипломати анализира европейското издание Politico. Според изданието водещ при първия официален разговор на живо ще бъде опитът.

Сергей Лавров е истински ветеран в дипломатическите среди. Той зае поста външен министър на Русия през 2004 г. и досега е имал редица срещи с поне четирима предшественици на Тилърсън.

От своя страна Рекс Тилърсън, бивш изпълнителен директор на ExxonMobil, има едва няколко месеца стаж на своя пост. С изключение на няколко петролни сделки, които е сключил с руски компании, той няма много опит с руската политика, подчертава изданието.

Лавров от години анализира действията на американската администрация и според Politico той е напълно подготвен за всяка посока, в която може да поеме разговора му с Тилърсън по-късно днес.

Съветник на бившия американски държавен секретар Джон Кери описва Лавров като "харизматичен, забавен и широкоскроен". Според Дейвид Уейд всеки един аргумент в арсенала на Тилърсън Лавров е чувал поне 100 пъти и за всички има адекватен отговор.

В САЩ обаче се питат колко власт има Лавров. Той е доверен човек на Путин, запазил поста си дълго време. В същото време в дипломатическите среди са убедени, че руският външен министър е бил изненадан от бомбардировката на Русия в Сирия в края на 2015 г.

Независимо от това колко е харизматичен обаче, Лавров е и много праволинеен, според Уейд. С него винаги трябва да се чете "дребния шрифт", категоричен е съветникът на Кери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
По моята логика едва ли Лавров би се изказал така както е озаглавена статията, но човекът все пак е дипломат. Хвърли един поглед на статията, която дадох. Интересно е мнението на американците за Лавров. Между другото разчитам на Тилерсън американците да стъпват по-внимателно, защото има връзки с руснаците от поне 20 години, ако не и повече.Иначе Лавров има доста добри попадения. Цитатът е от статията и показва отношението му към прословутия скандал ;-)Asked in an October CNN interview about the leaked 2005 recording in which Trump said that he would grab [women] by the ***, Lavrov replied: There are so many pussies around your presidential campaign on both sides, that I prefer not to comment about this.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
По твоята логика , шефът на Газпром и Лавров са на един кантар , а ...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Тоя път съм съгласен, че заглавието е малко пресолено. Все пак човек, който се е занимавал близо 40 години с нефт и газ едва ли е чак такъв новак в политиката. Долу мисля е статията, която е ползвана. Можеше да сложат новак в едни кавички. Не е дипломат от кариерата като Лавров, но последните сто и повече години няма голяма война, която пряко или косвено да не е свързана с природни ресурси (най-вече нефт и газ).http://***.politico.com/story/2017/04/rex-tillerson-russia-sergey-lavrov-237127
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
За тебе и за Дюти Фри със сигурност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 7 години
уникално *** заглавие, хахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още