IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владислав Горанов: От октомври минималната пенсия става 200 лв.

Бившият финансов министър призна, че може отново да заеме поста в новия кабинет

10:03 | 12.04.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

От 1 октомври 2017 г. минималната пенсия се повишава на 200 лв. Това потвърди в ефира на bTV бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов.

"Направихме много изчисления заедно с Националния статистически институт. Видяхме кое колко струва и се обединихме около едни цифрови параметри. Така от юни тази година минималната пенсия става 180 лв., а от 1 октомври – 200 лв. Това е възможното решение, това можем да си позволим“, обясни финансистът.

Той е категоричен, че държавата не създава доходи и призна, че има определени слабости в решението, но пък то засяга само определена част от хората.

Според изчисленията увеличението на минималната пенсия ще струва на бюджета за тази година малко под 100 млн. лв. За 2018 г. ще е под 300 млн. лв. „Това е първата стъпка за минималните пенсии, следващата е разглеждане на фалшивите пенсии от ТЕЛК. Там има допълнително резерви", увери Горанов. 

„Ако се търсеше 100% удовлетворяване на претенциите на Патриотите за политиката им, свързана с пенсиите, ангажиментите като ресурс щяха да бъдат такива, че други политики нямаше да могат да се реализират. В този смисъл коментарът беше - или правим това, и не можем да реализираме други политики, или намираме балансирано решение и продължаваме по съвместната програма, която заедно ще съставим”, разкри още бившият финансов министър.

Той отново обяви, че не са водени разговори за постове, а за политики.

Преговорите с Обединени патриоти ще приключат в началото на май, когато правителството ще бъде утвърдено поименно.

Горанов отхвърли твърденията, че Красимир Каракачанов ще поеме военното министерство с аргумента, че такива разговори не са водени. Въпреки това вметна, че вероятно той отново ще седне в креслото на министъра на финансите. „Не очаквайте като евентуален финансов министър да съм най-щастливият човек от това решение, но то е възможното решение”, заяви Горанов.

Припомняме, че именно размерът на минималната пенсия влоши отношенията между Патриотите и ГЕРБ през есента по време на обсъждането на държавния бюджет за тази година. Приемането на план-сметката беше „на косъм“, тъй като националистите изтеглиха подкрепата си за партията на Бойко Борисов, след като от ГЕРБ категорично отказаха да увеличат минималния доход за възрастните хора. Тогава Горанов твърдеше, че повишението би струвало на държавната хазна около 1 млрд. лв. годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Люта битка ше да е била между патриотите и тиквовите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още